Bir sorun olarak okul yönetiminde ahlak olgusu
Morality fact as a matter in school management
- Tez No: 544975
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Ahlak, Okul yönetimi, Okul yöneticisi, Öğretmen, Education, Morality, School Administration, School Administrator, Teacher
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Geçmişten günümüze ahlak konusuna; sosyal hayatta, eğitim sis¬temlerinde ve kurumlarda temel amaç olarak değinilmiştir. Toplumu şekillendirmede büyük bir etkiye sahip olan eğitim sistemlerinde ise ahlak kavramına öncelikli bir yer verilmiştir. Eğitim sisteminde ahlakın oluşumunda eğitim yöneticilerinin ve özellikle okul yöneticilerinin ahlaki değerleri ve davranışları büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, günümüzde küreselleşme ve bilgi teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte yaşanan hızlı sosyal değişimler nedeniyle önemi artan ahlak ve eğitim kavramları çeşitli yönleriyle ele alınarak, okul yönetiminde ahlakın önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Çalışmada, okul yöneticilerinin, ahlaki sorumlulukları konusundaki duyarlılıkları ile algıları ve ahlaki tutum ve davranışların okul yönetimindeki etkililiği incelenmiştir. Çalışmanın bölümleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanmaktadır. İlk olarak, eğitim ve ahlak kavramları ele alınmış, tanımları, önemi, boyutlarından bahsedilmiş, devamında söz konusu bu kavramların birbirleriyle olan ilişkileri literatür ışığında tartışılarak, ilgili hipotezler geliştirilmiştir. Sonrasında, yönetim ve okul yönetimi konuları incelenerek, yönetim ile ahlak arasındaki ilişkiye yer verilmiştir. Son bölümde ise okul yönetimin temel unsurları olan okul yöneticilerinin, öğretmenlerin ve öğrencilerin ahlaki sorumlulukları ele alınarak ahlakın okul yönetimindeki önemi ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç ve değerlendirme kısmında ise elde edilen bulgular açıklanmıştır. Aynı bölümde, gelecekteki araştırmacılara ve yöneticilere öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
From past to present, the morality have evaluated in social life, education system and institutions as a main purpose. Edication systems which have agreat influence on shaping the society have given priority to the concept of morality. The moral values and behaviors of the education administrators and especially the school administrators are a major importance in the formation of the morality in the education system. In the thesis study, nowadays, moral and educational concepts, which have become increasingly prevalent due to globalization and rapid social changes in information technologies, have been tired to be emphasized in various ways. In the study, the school administrators' sensitivity to moral responsibilities with their perceptions and moral attitudes and behaviors were examined in school management. The parts of this study are listed in these order. Firstly, education and morality are handled their meaning and importance are mentioned, that is the relations between these notions have developed the hypothesis in the light of literature that are examined and the relationship between administration and morals are included. In the lost part, the importance of morals are tired to revealed by dealing with the moral responsibilities of school principals, teachers and students who are the main factors of school management. In the conclusion and evaluation parts the results are explained. Also, in the same part, suggestions are made for future researchers and managers.