Uluslararası bilgi değişimi ve çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları çerçevesinde Türkiye-ABD karşılaştırması
Within the framework of international exchange of information and double taxation agreement Turkey-USA comparison
- Tez No: 544994
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE MARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Finance, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Çifte Vergilendirme Anlaşmaları, Bilgi Değişim Anlaşmaları, FATCA, International Double Taxation Agreements, Exchange Of Information Aggrements, FATCA
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bireylerin veya tüzel kişilerin; kazançlarının, taşınabilir ya da taşınmaz mülklerinin ve diğer vergilendirilebilir kaynaklarının, birden fazla ülke tarafından eş zamanlı olarak vergilendirmeye tabi tutulması literatürde uluslararası çifte vergilendirme olarak adlandırılmaktadır. Vergilendirmede esas olan bir kaynağın sadece bir kez vergilendirilmesi iken, uluslararası çifte vergilendirme adalet ilkesine aykırılık teşkil ederek küresel anlamda sorunlara yol açmaktadır. Bu bağlamda, kaynakların etkin vergilendirilebilmesi ve adaletli vergilendirmenin yapılabilmesi adına uluslararası çifte vergilendirme sorununu gidermek amacıyla model anlaşmalar oluşturulmuştur. Baz alınan model anlaşmalarla uluslararası çifte vergilendirmeyi önleyebilmenin yanı sıra talep üzerine ikili bilgi değişim anlaşmaları da yapılabilmektedir. Böylece ikili bilgi değişim anlaşmaları, kaynakların etkin vergilendirilebilmesini mümkün kılmaktadır. Bu hususta ülkeler ulusal ya da uluslararası anlamda önlemler alarak bilgi değişim ağı oluşturmaktadırlar. Özellikle ulusal anlamda, ABD'nin ülke sınırları dışında mal varlığına sahip vatandaşlarının mali hesaplarına ulaşmak amacıyla otomatik bilgi değişimi ağı olan FATCA'yı kurmasının ardından uluslararası anlamda ihtiyacı karşılamak amacıyla OECD tarafından üye ülkeleri kapsayan otomatik bilgi değişim ağını oluşturulmuş ve ortak raporlama standardı geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, uluslararası çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarını ve bilgi değişim anlaşmalarını detaylıca inceleyerek, ABD ve Türkiye açısından yaşanan gelişmeleri karşılaştırmalı olarak ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In the literature, it is called international double taxation that individuals' or legal entities' earnings, movable or immovable properties and other taxable resources are subjected to taxation simultaneously by more than one country. While what is essential in taxation is taxation of a resource only once, double taxation causes problems globally as being contrary to principle of justice. In this context, model agreements have been established with the aim of eliminating the international double taxation problem on the behalf of ensuring efficient taxation of resources and fair taxation. In addition to model agreements preventing international double taxation through model agreements, bilateral information exchange agreements can be made upon request. In this way, bilateral information exchange agreements enable efficient taxation of resources. In this regard, countries take measures in national or international field and form a network of information exchange. In particular, in the national sense, the United States has established FATCA which is an automatic information exchange network for the purpose of financial accounts of its citizens outside the borders of the country, OECD has established the automatic information exchange network, which covers member states of the organization and has developed common reporting standards. The aim of this study is to examine in depth the international double taxation agreements and information exchange agreements to reveal the developments in the United States and Turkey, comparatively.