Narsisizm tipleri ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide duygusal zekanın aracı rolü
Mediation effect of emotional intelligence on the relationship between the types of narcissism and life satisfaction
- Tez No: 545001
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET EMRE SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Büyüklenmeci narsisizm, kırılgan narsisizm, yaşam doyumu, duygusal zeka, Grandiose narcissism, vulnerable narcissism, life satisfaction, emotional intelligence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, bir grup üniversite öğrencisinde narsisistik kişilik özellikleri ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide duygusal zekanın aracı rolünü incelemektir. Çalışmanın örneklemi, 250 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Narsistik Kişilik Envanteri (NKE), Kırılgan Narsisizm Ölçeği (KNÖ), Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ)ve Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zeka Ölçeği (GGSDZÖ) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 24 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen verilere göre; narsisistik kişilik özellikleri ve yaşam doyumu arasında arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Bu sebeple, duygusal zekanın bu ilişkideki aracı rolüne bakılamamıştır. Ancak araştırma sonuçlarına göre Schutte duyguların değerlendirilmesi alt boyutu yaşam doyumunu anlamlı düzeyde yordamaktadır. Bunlarla beraber, cinsiyet değişkenine göre kadınlarda yaşam doyumu, sömürücülük ve hak iddia etme puanları erkeklere göre anlamlı olrak daha yüksektir. Yaş değişkenine göre kırılgan narsisizm puanları 18-21 yaş arasındaki katılımcılarda diğer yaş gruplarına göre anlamlı olarak daha yüksektir. Eğitim durumuna göre yaşam doyumu, duyguların kullanımı alt boyutu, kırılgan narsisizm ve hak iddia etme puanları üniversite öğrencilerinde diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksektir. Gelir seviyesine göre, yaşam doyumu yüksek gelir seviyesine sahip katılımcılarda diğer gelir gruplarına göre anlamlı olarak daha yüksektir. Meslek değişkenine göre yaşam doyumu öğrencilerde diğer meslek gruplarına göre daha yüksektir. Duyguların değerlendirilmesi ve kendine yeterlilik, yaşam memnuniyeti ile negatif yönde anlamlı olarak ilişkili bulunmuştur. Hak iddia etme, yaşam doyumu ile anlamlı olarak pozitif ilişkilidir. Duyguların kullanımı ve duyguların değerlendirilmesi, kırılgan narsisizm ile anlamlı olarak pozitif ilişkili bulunmuştur. Duyguların kullanımı, hak iddia etme ile anlamlı olarak negatif ilişkilidir. Sömürücülük ve hak iddia etme, duyguların değerlendirilmesiyle anlamlı olarak negatif ilişkili bulunmuştur. Kırılgan narsisizm, üstünlükle pozitif, hak iddia etme ile negatif ilişkilidir. Son olarak, çalışmamızda elde edilen bulgular, literatür ışığında tartışılmış, çalışmanın sınırlılıkları ve gelecek çalışmalar için öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the relationship between narcissistic personality characteristics and life satisfaction on a group of university students and to examine the mediating role of emotional intelligence on this relationship. The sample of the study consisted of 250 university students. Demographic Information Form, Narcissistic Personality Inventory (NPI-16), Hypersensitive Narcissism Scale (HSNS), Satisfaction with Life Scale (SWLS) and revised Schutte Emotional Intelligence Scale were used in the study. The data obtained in the research are analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 24. According to the data obtained from the study; no significant relationship was found between narcissistic personality traits and life satisfaction. Therefore, the mediator role of emotional intelligence on this relationship could not be examined. However, according to the results of the research, the sub-dimension of the evaluation of emotions in Schutte Emotional Intelligence Scale significantly predicted life satisfaction. In addition, according to the gender variable, life satisfaction, exploitation and entitlement are significantly higher in women. According to the age variable, vulnerable narcissism scores are significantly higher in participants aged 18-21 years. According to the education level, life satisfaction, the use of emotions sub-dimension, vulnerable narcissism and entitlement points are significantly higher in university students. According to income level, life satisfaction is significantly higher in participants with high income level. Evaluation of emotions and self- sufficiency were found significantly negatively correlated with satisfaction with life. Entitlement was significantly positively correlated with satisfaction with life. Use of emotions and evaluation of emotions were found to be significantly positively correlated with vulnerable narcissism. Use of emotions was significantly negatively correlated with entitlement. Exploitativeness and entitlement were found significantly negatively correlated with evaluation of emotions. Vulnerable narcissism was significantly positively correlated with superiority and negatively associated with entitlement Finally, the results were discussed according to current literature. Limitations of the current study and suggestions for future studies were stated.