Association of narcissistic personality and psychotherapy expectations: The role of selfobject needs
Narsı̇stı̇k kı̇şı̇lı̇k ve psı̇koterapı̇ beklentı̇lerı̇nı̇n ı̇lı̇şkı̇sı̇: Kendilik nesnesi ı̇htı̇yaçlarının rolü
- Tez No: 958358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kırılgan Narsisizm, Büyüklenmeci Narsisizm, Süreç Beklentileri, Sonuç Beklentileri, Kendilik Nesnesi İhtiyaçları
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Psikoterapi beklentilerinin psikoterapi sürecinde tedavi sonuçlarını (Constantino ve ark., 2011; 2018) ve terapötik ittifakını (Vîslă ve ark., 2018) belirleyen önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, psikoterapi beklentilerinin hem danışan hem de terapist özelliklerinden etkilenebileceği öne sürülmüştür (Vîslă ve ark., 2019). Ancak, psikoterapi beklentileri ile spesifik kişilik tipleri arasındaki ilişki henüz araştırılmamıştır. Özellikle, psikoterapi beklentileri, başarılı tedaviyi engelleyen çeşitli problemlerle ilişkilendirilen narsisistik kişiliğin tedavisinde önemli olabilir. Bu nedenle, bu çalışmanın temel amacı narsisizm, psikoterapi beklentileri ve benlik nesnesi ihtiyaçlarının ılımlı etkileri arasındaki bağlantıyı araştırmaktır. Bu amaçla, katılımcılara (n = 419) Beş Faktörlü Narsisizm Envanteri – Kısa Form (FFNI-SF), Kendilik Nesnesi İhtiyaçları Envanteri (SNI) ve Milwaukee Psikoterapi Beklentileri Ölçeği'nin (MPEQ) Türkçe uyarlamaları sunulmuştur. Beklenen ilişkileri ölçmek için çevrimiçi bir anket uygulanmış ve veriler regresyon ve yapısal eşitlik modellemesi (SEM) kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, narsisizm ve psikoterapi beklentileri arasında doğrudan bir ilişki bulunmadığını ortaya koymuştur. Bu nedenle, düzenleyici etki analizleri gerçekleştirilmemiştir. Regresyon ve aracılık analizleri, cinsiyet, daha önce terapi deneyimi ve eğitim düzeyinin psikoterapi beklentileriyle anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kendilik nesnesi ihtiyaçlarının hem narsisizm hem de psikoterapi beklentileriyle anlamlı düzeyde ilişkili olduğu, ancak bu iki değişken arasındaki ilişkide aracı olmadığı gözlemlenmiştir. Özellikle, kendilik nesnesi ihtiyaçları için duyulan açlığın sonuç beklentilerini, idealizasyon/ikizlikten kaçınmanın ise süreç beklentilerini anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Test edilen aracılık modelleri, cinsiyet, eğitim ve diğer demografik değişkenlerin etkileri ile birlikte tartışma bölümünde ele alınmıştır. Bu çalışma, bireylerde olumlu bir psikoterapi sonucunun olasılığını artırabilecek faktörler hakkında yeni bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Psychotherapy expectation is an important factor in psychotherapy process, with higher expectations positively affecting treatment outcomes (Constantino et al., 2011; 2018), and predicting better working alliance (Vîslă et al., 2018). In addition, psychotherapy expectations might get influenced from both patient and therapist characteristics (Vîslă et al., 2019). However, the relationship between psychotherapy expectations and personality types has not yet been investigated. Specifically, psychotherapy expectations may be important in treatment of narcissistic personality, which has been associated with various problems impeding successful treatment. Thus, the main purpose of this study is to investigate the link between narcissism, psychotherapy expectations and moderating effects of selfobject needs. For this aim, Turkish adaptations of Five-Factor Narcissism Inventory – Short Form (FFNI-SF), Self-object Needs Inventory (SNI), and Milwaukee Psychotherapy Expectations Questionnaire (MPEQ) were presented to the participants (n = 419). An online survey was conducted to measure the expected relationships, and the data were analyzed using regression and structural equation modeling (SEM). The results revealed that narcissism and psychotherapy expectations were not directly linked. Thus, moderation analyses were not conducted. However, regression and mediation analyses revealed that sex, psychotherapy experience and education level significantly predicted psychotherapy expectations. Selfobject needs were found to be associated with both narcissism and psychotherapy expectations, although did not mediate the relationship between them. Specifically, hunger for selfobject needs found to predict outcome expectations, whereas avoidance of idealization/twinship was related to process expectations. The effect of sex, education, and other demographic variables as well as mediation models are discussed in the discussion section. The results of this study shed light on factors that might increase the likelihood of a positive psychotherapy outcome for individuals.