Bir markanın dış ticaret gelişimi (Rekabet gücü, verimlilik ve markanın kârlılığının artışındaki rolü) (LC Waikiki örneği)
Foreign trade development of a brand: LC Waikiki case study(Competitiveness, productivity and brand role of profitability in rise)
  1. Tez No: 545008
  2. Yazar: BURAK ERGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Tedarik Zinciri, İthalat, İhracat, Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü, Porter Beş Güç Modeli, Dijitalleşme, Anahtar Performans Göstergeleri, Kalkınma, Foreign Trade, Supply Chain, Import, Export, Textile and Ready-Made Garment Industry, Porter's Five Powers Model, Digitalization, Key Performance Indicators, Development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Tekstil ve hazır giyim sektörümüz gerek dış ticaret fazlası veren ve istihdam sağlayıp, katma değer yaratan önemli lokomotif sektörlerimizdendir. Çalışmada, Türk tekstil ve hazır giyim sektöründe lider ve piyasa yapıcısı LC Waikiki firmasının dış ticaret gelişimi ele alınmıştır. Firmaların uluslararası ticarette dış ticaret stratejilerinde ülke seçimi, mağaza dağılımına, tedarikçi seçim yöntemi ihracat, verimlilik ve karlılıkları açısından önem arz eder. Tedarik zincirlerini etkin yönetmeleri rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Türkiye'de hazır giyim sektöründe, 2008 yılından sonra, dış ticarette yaşanan gelişmeler önem arz etmektedir. Tezde, bu durumun örnek olarak ele alınan tekstil ve hazır giyim perakendecisi firmaya olan etkisi ele alınmıştır. Tekstil dış ticareti ile ilgili olarak mevzuatta yaşanan önemli değişiklikler sektördeki firmaları etkilemiştir. Çoklu taşıma şekilleri, firmanın yurt içi ve yurt dışı rakiplerinden söz edilmiştir. Dahilde İşleme Rejiminin katma değerinden ve firmada uygulamalarından, tedarik zincirinin öneminden bahsedilmiştir. Hazır giyimin Türkiye'de genel durumu ve Porter'ın Beş Güç Analizi ile örnek olarak ele alınan firmanın görünümünden bahsedilmiştir. Dijitalleşme, e-ihracat ve dolayısıyla e-ticaretin önemi belirtilmiştir. Tüm firmaların anahtar performans göstergeleri onlara rehberlik etmektedir. Araştırma anketi ile firmanın dış ticarette sonuç olarak ne durumda olduğu ve önerilere yer verilmiştir. Çalışmanın amacı Türkiye'de LC WAIKIKI işletmesinin mamul ürünlerinin ithalat yolu ile tedarikinde ve ihracatının rekabet kazanmasında lider konumda olması için çözüm önerileri ve stratejiler geliştirmektir. Böylece“Dünyada LC WAIKIKI'nin dış ticarette lider konumda olup rekabet kazanması açısından stratejiler ne olmalıdır?”sorusuna da cevap arayan model oluşturulacaktır. Sektöre de rehberlik etmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our textile and ready-to-wear industry is one of the major locomotive sectors that provide foreign trade surplus and provide employment and create added value. In the study, the foreign trade development of LC Waikiki, the leader and market maker of Turkish textile and apparel sector has been discussed. In the foreign trade strategies of the firms in international trade, country selection, store distribution, supplier selection method, export, productivity and profitability are important. Effective management of supply chains provides competitive advantage. After 2008, occurred developments in foreign trade, in garment industry in Turkey, are significantly important. In the study, the impact of this situation on the textile and apparel retailer company, which is considered as an example, is discussed. Important changes in the legislation regarding textile foreign trade have affected the firms in the sector. Multiple modes of transport, company's domestic and foreign competitors are mentioned. The added value of the Inward Processing Regime and its practices in the firm, the importance of the supply chain are mentioned. By the general condition of the apparel sector in Turkey and Porter's Five Forces Analysis, the appearance of the subject company has been examined. The importance of digitalization, e-export and e-commerce is well defined. Key performance indicators of all companies guide to their future provisions. By the research questionnaire, the situation of the company as a result of the foreign trade and the suggestions are given. The purpose of the study is to develop solutions and strategies to gain competitive to be a leader in the procurement and export of finished products through importation of LC Waikiki company in Turkey. Thus, LC WAIKIKI's leading position in the world in terms of foreign trade and in terms of competition would have been created and the key model that will be the answer of the questions“what should be the strategies ?”will be generated. Additionally, it is aimed to guide the related industry.