Bahaeddin Özkişi'nin eserlerinde halkbilimi unsurlarının tespiti
An analysis of the works of Bahaeddin Özkişi in terms of the elements of folklore studies
- Tez No: 545028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA HAMARAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bahaeddin Özkişi, halkbilimi, halk edebiyatı, halk inanışları, Bahaeddin Özkişi, folklore studies, folk literature, folk beliefs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Çalışmamızda Bahaeddin Özkişi'nin eserleri halkbilimi unsurları açısından incelenmiştir. Aslen Manisa Demircili olan Bahaeddin Özkişi mutasavvıf bir ailenin evladı olarak, çocukluğundan itibaren tasavvuf kültürüyle ve geniş bir çevreyle hemhâl olmuştur. Kitaplardan ve geniş çevresinden edindiği kültürel birikimlerini eserlerine yansıtmıştır. Sanatın pek çok dalında denemeler yapmış olan yazarın hikâyeleri ve romanları yanında bir de yine roman türünde yarım kalmış bir eseri bulunmaktadır. Çalışmamız yazarın hayatı ve eserlerinin tanıtımı, eserlerinde sosyal hayatın yansımaları, halk inançları ve halk bilgisi ile halk edebiyatı ürünlerinin incelenmesinden müteşekkil olup tespit edilen halk kültürü unsurları, Sedat Veyis Örnek'in halkbilimi çalışma kadrosuna göre tasnif edilmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmamız neticesinde Bahaeddin Özkişi'nin eserlerinde oldukça yoğun bir şekilde halkbilimi unsurlarına yer verildiği ve halkın kültür kodlarının yazar tarafından çok iyi bilinip bunların eserlerinde ustaca kullanıldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the works of Bahaeddin Özkişi in terms of the elements of folklore studies. Bahaeddin Özkişi, who was originally from Demirci, Manisa, integrated into a large community and the Sufi culture as the son of a sufic family since his childhood. Özkişi, who was a highly intellectual author, reflected the cultural knowledge he gained from both the books and the large community around him in his work. The author, who tried many forms of art, has not only many stories and novels but also an incomplete novel. This study includes the analysis of the life of the author, the introduction of his works, the reflections of social life in his works and his works in folk beliefs, folklore and folk literature. The identified elements of folk culture are classified and evaluated in accordance with the categorization scheme of folkloric studies. The study shows that Bahaeddin Özkişi included the elements of folklore studies in his studies to a significant extent and he knew the codes of the folk culture and masterfully used these codes in his works.