24 numaralı Mühimme Defterinin (H.981/ m.1573-1574)transkripsiyon ve değerlendirilmesi (S. 81-161)
An evaluation and transliteration of important affair(Mühimme) Registers numbered 24 (981 by hijri, 1573-1574 by gregorian calendar) (Pages 81-161)
- Tez No: 545067
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İNBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mühimme Defteri, Divân-ı Hümâyûn, II. Selim, Donanma-yı Hümâyûn, Eşkıyalık, Mühimme Register, Divân-ı Hümâyun (Imperial Council), II. Selim, Donanma-yı Hümâyun (The imperial fleet), Banditry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Osmanlı Devleti'nin en yüksek idari organı olan ve devletin tüm işlerinin yürütüldüğü Divân-ı Hümâyûn'da alınan kararların suretlerinin kaydedildiği Mühimme defterleri, Osmanlı bürokrasisinin temel defter serileri arasında ilk sırada yer almaktadır. Mühimme defterleri içerik olarak bünyesinde devletin yönetimi ile ilgili siyasi, idari, askerî, sosyal ve ekonomi konularında önemli bilgiler barındırmaktadır. Bu özelliği sebebiyle de muhtevalarıyla bir çok araştırmacının ilgisini çekmektedir ve araştırmalara konu olmaktadır. Bu tez; 1573-1574 yıllarına ait olan 24 Numaralı Mühimme Defterinin toplam 80 sayfasını (s.81-161) ve 215 hükmü ihtiva etmektedir. 24 numaralı Mühimme Defteri, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet arşivleri Başkanlığı - Osmanlı Arşivi Mühimme defterleri serisi içinde yer almaktadır. Defter toplam 354 sayfa olup, ilk 81-161 sayfası ele alınan bu çalışmaya konu olmuştur. İlk 80 sayfası ise Hatice ÇAĞLIKEÇECİGİL tarafından çalışılmış olup yüksek lisans tezi olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmada, defterin transkripsiyonu ve hükümlerin özetleri yapılarak defterdeki olaylar değerlendirilip dönem hakkında bilgi verilmeye çalışıldı. Çalışmanın sonunda ise indeks ve 24 numaralı Mühimme defteri'nin (s.81-161) fotokopisine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mühimme Registers, the highest administrative organ of the Ottoman Empire and the copies of the decisions taken in the Divân-ı Hümâyûn, where all the works of the state were carried out, are in the first place among the fundamental registers series of the Ottoman bureaucracy. Mühimme Registers contain important information on political, administrative, military, social and economic issues related to the management of the state. Because of this property, it attracts the attention of many researchers with its contents and it is the subject of researches. This thesis; The Mühimme Register of Number 24, which belongs to the years 1573-1574, it contains 80 pages (p.81-161) and 215 verdicts. Mühimme Register of number 24, Turkish Presidency State Archives of the Republic of Turkey-Department of Ottoman Archives, located in Mühimme Register series. The register is a total of 354 pages and the first 81-161 pages are the subject of this study. The first 80 pages were studied by Hatice ÇAĞLIKEÇECİGİL and accepted as a master thesis. In this study, the transcription of the register and summaries of the verdicts were evaluated and the events in the notebook were evaluated and information was given about the period. At the end of the study, the index and copy of Mühimme Register number of 24 (p.81-161) are included.