Komor Adalarında dış ticaret ve ekonomik büyüme ilişkisi: 1980-2016 dönemine ilişkin bir nedensellik analizi
The relationship between foreign trade and economic growth in the Comoros Islands: A causality analysis for 1980-2016 period
- Tez No: 545081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GÜVENEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Komor Adaları, İthalat, İhracat, Ekonomik Büyüme ilişkisi, Nedensellik Analizi, Comoros islands, Export, Import, Economic. Growth, Granger Causality Test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Uzun zamandır önemli araştırma konuları arasında dış ticaret ve ekonomik büyüme ilişkisi yer almaktadır. Dış ticaret ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişki ampirik literatürde daha çok tartışma konusu olmuştur. Ancak, Komor adaları için bu ilişkinin doğasını doğrulayan çalışmalar çok azdır. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı 1980-2016 dönemini kapsayan yıllık İhracatı, İthalat, ve Ekonomik büyüme verileri kullanarak Komor Adalarında ticaret ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın amacı açıklamak için Granger nedensellik testi kullanılmaktadır. Granger nedensellik testi sonucuna göre, Komor Adalarında İhracat ile Ekonomik büyüme arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi elde edilmiştir. Aynı zamanda, ithalattan ihracata tek yönlü bir nedensellik olduğunu ortaya çıkmıştır. Ancak, ithalat için ne ihracatın ne de ekonomik büyümenin nedeni olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Since decades, topics about the relationship between foreign trade and economic growth are popular important. The causality relationship between foreign trade and economic growth has been the subject of much debate in the empirical literature. However, very few studies have been done in the case of the Comoros islands. In this context, the purpose of this study is to examine the relationship between trade and economic growth in the Comoros by using the annual Export, Import, and Economic growth data for the period 1980-2016. The Granger causality test is used to achieve the purpose of the study. According to Granger causality test results, it was found bi-directional causality between Export and economic growth in Comoros islands. At the same time, it was revealed that there is a one-way causality from imports to exports. However, neither exports nor economic growth is the reason for imports.