Farklı anaçların 'Red Globe' üzüm çeşidinde tüplü (kaplı) fidan randıman ve gelişimleri ile stoma özelliklerine etkilerinin belirlenmesi
Effects of different rootstocks on the efficiency and development of seedlings and stoma properties in the red globe grape cultivar
- Tez No: 545106
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER DARDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Red Globe Üzüm Çeşidi, Tüplü Fidan, Afinite, Fidan Randımanı, Stoma, Red Globe Grape Variety, Sapling In Bag, Affinity, Sapling Yield, Stoma
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırma, Manisa ili Muradiye ilçesinde bulunan 'Çalışkan Asma Fidan Şirketinde, 2016 yılı içerisinde, '1613C', '41B', '110R', '1103P' ve '5BB' Amerikan asma anaçlarınına aşılanmış Red Globe sofralık üzüm çeşidi fidanlarında yürütülmüştür. Fidanda yer alan boğumların (2, 4, 6 ve 8) stomaları incelendiğinde; en geniş stomalar Red Globe/1103P aşı kombinasyonunda (13,67 µm) tespit edilmişken, en dar stomalar Red Globe/41B aşı kombinasyonunda (12,54 µm), en uzun stomalar sırasıyla Red Globe/1103P (25,74 µm), Red Globe/110R (24,87 µm) ve Red Globe/1613C aşı kombinasyonunda (24,45 µm), en kısa stomalar sırasıyla Red Globe/41B (23,23 µm) ve Red Globe/5BB aşı kombinasyonunda (24,29 µm), en yüksek stoma yoğunluğu sırasıyla Red Globe/1103P (177,20 adet/mm2) ve Red Globe/1613C aşı kombinasyonunda (162,80 adet/mm2), en düşük stoma yoğunluğu ise Red Globe/5BB aşı kombinasyonunda (133,90 adet/mm2) tespit edilmiştir. En yüksek tüplü (kaplı) fidan randımanı Red Globe/41B (%80,83) aşı kombinasyonundan, en düşük tüplü (kaplı) fidan randımanı Red Globe/1613C (%35,00) aşı kombinasyonundan elde edilmiştir. En yüksek birinci boy tüplü (kaplı) fidan randımanını Red Globe/1103P (%53,33) aşı kombinasyonu vermiş, en düşük birinci boy tüplü (kaplı) fidan randımanı ise Red Globe/1613C (%17,50) aşı kombinasyonundan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in 'Çalışkan Vine Sapling' sapling production plant in Manisa city, Muradiye district with Red Globe grape variety grafted on '5BB', '110R', '41B', '1103P' and '1613C' American vine rootstocks. The highest stomas were found in Red Globe/1103P variety/rootstock combination (13.67 µm), the narrowest stomas were found in Red Globe/41B variety/rootstock combination (12.54 µm), the longest stomas were found in Red Globe/1103P variety/rootstock combination (25,74 µm), Red Globe/110R variety/rootstock combination (24,87 µm), Red Globe/1613C variety/rootstock combination (24,45 µm) respectively, the shortest stomas were found in Red Globe/41B variety/rootstock combination (23,23 µm), Red Globe/5BB variety/rootstock combination (24,29 µm) respectively, the highest stoma density was found in Red Globe/1103P variety/rootstock combination (177,20 number/mm2), Red Globe/1613C (162,80 number/mm2) respectively, the lowest stoma density was found Red Globe/5BB variety/rootstock combination (133,90 number/mm2). The highest yield of saplings in bag obtained from Red Globe/41B (%80,83) variety rootstock combination, the lowest yield of saplings in bag obtained from Red Globe/1613C (%35,00) variety rootstock combination. The highest yield of first size saplings in bag obtained from Red Globe/1103P (%53,33) variety rootstock combination, the lowest yield of first size saplings in bag obtained from Red Globe/1613C (%17,50) variety rootstock combinations.