İslam hukukunda kadınların mirası ve Afgan Medenî Kanunu ile karşılaştırılması
Women's heritage in Islamic law and its comparison with Afghan Civil Law
  1. Tez No: 684445
  2. Yazar: ZABIHULLAH MUFAKKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Afganistan, Kadınlar, Medenî Kanunu, Miras, Islamic Law, Afghanistan, Women, Civil Law, Inheritance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada İslam miras hukukunda kadınların mirası ve Afgan Medenî Kanunu'yla karşılaştırılması hedeflenmiştir. Çalışmamız, giriş ve sonuç dışında iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İslami miras hukukunun terminolojisi, İslam öncesi kadınların miras hukuku, mirasın tanımı, Afgan Medenî Kanunu'nun tanıtımı, mirasın meşruiyeti, koşulları, erkânları, sebepleri ve bunlarla ilgili terimler İslam hukuku ve Afgan Medenî Kanunun açısından açıklanmıştır. Ayrıca, genel olarak, bu bölümün sonunda bahsedilen materyaller, Afgan Medenî Kanunu ile karşılaştırılmıştır. İkinci bölümde, eşlerin miras durumu, öz kızlarının miras durumu, oğul kızlarının miras durumu, öz kız kardeşlerinin miras durumu, baba bir kız kardeşin miras durumu, ana bir kız kardeşinin miras durumu, annenin miras durumu ve nenenin miras durumu, İslam hukuku ve Afgan Medenî Kanunun açıklamalarına yer verilmiştir. Ayrıca her mirasçının miras durumu açıklandıktan sonra, o mirasçının miras durumunun Afgan Medenî Kanunu ile karşılaştırılmasına da yer verilmektedir. Bölümün sonunda Red ve Zevi'l-erhâm aracılığıyla kadınların mirasına da değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to compare the legacy of women in Islamic inheritance law and the civil law of Afghanistan. Basically, this study consists of two parts apart from introduction and conclusion. In the first part, terminology of Islamic inheritance law, inheritance law of pre-Islamic women, definition of inheritance, legitimacy, conditions, men, reasons and related terms are explained in terms of Islamic law and Afghanistan civil law. In the second part, the inheritance status of the spouses, the inheritance status of their own daughters, the inheritance status of the sons and daughters, the inheritance status of the sisters, the inheritance status of the father and sister, the maternal inheritance status, the maternal inheritance status and the inheritance status of the mother, Islamic law and Afghanistan civil law are included.