Türk Medeni Kanunu'nun 335-351 inci maddeleri çerçevesinde çocuğun velayeti
Parental custody under Turkish Civil Code's articles' 335-351
  1. Tez No: 545128
  2. Yazar: RAGSANA KARİMOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURŞEN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: velayet, çocuğun yüksek yararı, birlikte velayet, çocuğun korunması, custody, the best interests of the child, joint custody, protection of the child
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Velâyet geniş hak ve yetkileri kapsamaktadır. Yanlış kişilerin eline geçmesi durumunda çocuğun yararı yerine zararına kullanılabileceği için velâyete sahip olabilecek kişilerin çevresi daraltılmış, bu hak sadece ana baba ile evlat edinenlere tanınmıştır. Konunun seçilmesinin nedeni velâyete sahip bu kişilerin velâyetten doğan hak, yetki ve sorumluluklarını, aynı zamanda onların kullanılma esaslarını 2002 yılında yürürlüğe girmiş 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 335-351 inci maddeleri kapsamında incelemektir. Dünden bugüne dönemin koşulları çocuk haklarına yaklaşımın da rengini belirlemiştir. Bazı dönemlerde çocuk aileye yük, bazı dönemlerde işgücü olarak görülmüş, dolayısıyla ana babanın mülkiyeti olduğu için haklarının korunması söz konusu olmamıştır. Bu nedenle velâyet uzun yıllar çocuk üzerinde egemenlik hakkı vermiş, yalnız Fransız Devrimi sonrası çocukların korunması düşüncesi geniş kitleler tarafından benimsenmiştir. Türk Medeni Kanunu velâyetin tanımını yapmamış, fakat velâyeti çocukların korunması amacıyla ana ve baba tarafından uyulması veya kullanılması gereken yükümlülük ve hakların bütünü olarak ifade etmiştir. Velâyet, ana ve babaya çocuğu yetiştirebilmek, ona yaşama beceri ve yetenekleri kazandırabilmek için gerekli yetkileri vermenin yanı sıra bu yetkiler gerçekleştirilirken çocuğun üstün yararına zarar verilmesini önlemektedir. Bu gerçekler dikkate alınarak konumuz çerçevesinde çocuğun kişi varlığına ilişkin velayet, onun kapsamı, niteliği, kullanılması, çocuğu koruma tedbirleri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Custody includes extensive rights and responsibilities. In case of getting by the wrong people, as it can be used to harm the child instead of the benefit of the child, the number of the people who may have custody has been narrowed, and this right has been recognized only for the parents and adopters. The reason for choosing the subject is to examine the rights, authorities and responsibilities arising from the custody of these persons, as well as the principles of their use under the articles 335-351 of the Turkish Civil Code No. 4721, which came into force in 2002. The conditions of the period from yesterday till today have also determined the form of the approach to children's rights. In some periods the child was considered as a burden to the family, and in some times as a labor force, there was no protection of children's rights, because they were the property of their parents. Therefore custody gave the right to rule over children for many years and only after the French Revolution the idea of protecting children has been adopted by large masses. The Turkish Civil Code does not define custody, however it describes custody as a whole of the obligations and rights that parents should follow or use in order to protect children. In addition to giving the parents the necessary powers to raise the child and to give them the skills and abilities to live, custody also prevents damaging the best interests of the child while implementing these authorities. Taking these facts into account, the custody, its scope, nature, use and child protection measures will be analyzed in this subject.