Project management: Investigation on causes of delay in construction projects in Benghazi Municipility-Libya
Proje yönetimi: Libya-Bingazi belediyesinde inşaat işlemlerinin gecikmesinin sebepleri hakkında soruşturma
  1. Tez No: 545180
  2. Yazar: ZUHIR FATHI JUMMAH BUSNEINA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN MARŞAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Frekans Endeksi (FI), Şiddeti İndeksi (SI), Önemi Endeksi (II) Bingazi Belediyesi (BM), Gecikme Nedenleri, İnşaat Projeleri, Libya, Frequency Index (FI), Severity Index (SI), Importance Index (II), Benghazi Municipality (BM), causes of delay, construction projects, Libya
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bingazi Belediyesi, inşaat projelerini zamanında bitirme konusunda bir sorun yaşamakta, bu da zaman sınırını aşmak, maliyet tahminlerini arttırmak gibi bu projelerin başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz etkiler, kendilerini hayatın farklı alanlarında ve genel olarak tüm toplumda yansıtır. 2013-2017 yılları arasındaki bu fenomenin arkasındaki sebepleri inceleyerek incelenmesi önemlidir. Bu araştırmada, Libya'daki Bingazi Belediyesi'nde inşaat projelerinin tamamlanmasında yaşanan gecikmelerin başlıca nedenleri araştırılmış ve zaman aşımının ortalaması tespit edilmiştir. Ayrıca, yüklenicilerin ve danışmanların bakış açısından FI, SI ve önem indeksi II'ye göre en önemli gecikme nedenlerini analiz etmiş ve sıralamıştır. Analiz için kullanılan yöntem, bu araştırma için bir araştırma yaklaşımı olarak karma yöntem araştırma tasarımı (nicel ve nitel) iken, nicel veri toplamak için görüşme aracı ve vaka çalışması seçilmiş ve nicel verileri toplamak için bir anket aracı tasarlanmıştır. Bir anketin alan araştırması, dört ana gruba ayrılan gecikmenin 69 olası sebebini içermiştir. Anket, aynı örneklem grubundaki 54 katılımcıyı kapsayan çalışmanın örneklemine dağıtılmıştır. Temsil ettiği nüfus 36 müteahhitleri ve 18 danışman dahil İnşaat projelerinde iki ana taraf ve BM'de 3 bölüm inşaat departmanı ile yapılan görüşme aracı, aynı zamanda zaman ve maliyet aşımına maruz kalan proje ile bir vaka çalışması üzerinde çalışmaktadır. Araştırma, 2013-2017 yılları arasında BM için yapılan pek çok inşaat projesinde gecikme olduğunu, 104 projeden 54 projede gecikme olduğunu ve projelerin %51,9'unu temsil ettiğini gösterdi. Dahası, çalışma, zaman aşımının, projelerin orijinal zamanının (%10 ila %30) arasında olduğunu göstermiştir. Çalışma ayrıca, katılımcıların %41,7'sinin, gecikmenin asıl nedeninin yüklenici olduğunu düşündüklerini göstermiştir. Ancak, sonuçlar, aşağıdakilerin II'ye göre düzenlenmiş olan ilk beş gecikme nedeni olduğuna karar vermiştir: • Finansal borçları müşteri tarafından yüklenicilere ödemekte gecikme. • En düşük teklif fiyatına Ödülü projesi (en düşük teklifi vardır yüklenicinin seçilmesi). • Yüklenici tarafından tedarikçi nedeniyle ödemelerde gecikme. • Yüklenici tarafından proje finansmanında zorluklar. • Komşuları ile uyuşmazlık.
Özet (Çeviri)
Benghazi Municipality has a problem in finishing the construction projects in due time which has a negative impact on the success of these projects such as, exceeding the time limit, increasing the cost estimates. These negative effects reflect themselves on the different spheres of life and the whole society in general. It is important to investigate this phenomenon in the period between 2013-2017 through studying the causes behind it. This research aimed to investigate the main causes of delay in the completion of construction projects in Benghazi Municipality in Libya, and to identify the average of time overrun. It also analyzed and ranked the most important causes of delay according to their FI, SI and the importance index II from the point of view of contractors and consultants. The method used for the analysis was mixed method research design (quantitative & qualitative) as a research approach for this research, while the interview tool and case study were selected to collect qualitative data and a questionnaire tool has been designed to collect the quantitative data. The field survey of a questionnaire contained 69 possible causes for the delay categorized into four major groups. The questionnaire was distributed to the sample of the study that included 54 participants, which is at the same time the population. The population included 36 contractors and 18 consultants which represents two main parties in construction projects, and the interview tool was selected to study one case with a project exposed to time and cost overrun. The research showed delay in many construction projects conducted for BM during the period between 2013-2017, where there was a delay in 54 projects out of 104, and this represent 51.9% of the projects. Moreover, the study indicated that the average of time overrun is between (10% and 30%) of the original time of the projects. The study also showed that 41.7% of the respondents believe that the main reason of the delay is the contractor. However, the results concluded that the following are the top five delay causes arranged according to the II: • The delay in paying the financial dues to contractors by the client. • Award project to lowest bid price (the contractor who has the lowest bid). • The delay in due payments to the suppliers by contractor. • Difficulties in financing the project by the contractor. • Dispute with neighbors.