Lojistik faaliyetler ve lojistik faaliyetlerin maliyetlenmesinin analizi: TRA2 bölgesi örneği
Logistic activities and analysis of costing of logistic activities; Example of TRA2 region
  1. Tez No: 545231
  2. Yazar: VOLKAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER TAZEGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Faaliyetler, Lojistik Yönetimi, Lojistik Maliyetler, Logistics, Logistics Activities, Logistics Management, Logistics Costs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Küreselleşmenin getirdiği rekabet ortamında işletmeler ayakta kalabilmek ve varlıklarını sürdürebilmek için ürünlerini ve/veya hizmetlerini daha hızlı, daha kaliteli ve daha düşük maliyetle üretmek ve müşterilerine sunmak zorundadır. Bunun gerçekleştirilebilmesi ancak iyi bir yönetim sisteminin varlığıyla mümkündür. Bu yönetim sisteminin önemli bileşenlerinden biride lojistiktir. İşletmeler lojistik faaliyetlerini başarılı bir şekilde yönettikleri ve yerine getirdikleri takdirde hem rekabette üstünlük sağlayabilecek, hem pazar paylarını artırabilecek, hem de müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarabilecektir. Lojistik faaliyetler de beraberinde lojistik maliyetleri getirdiği için, bu maliyetlerin yönetilmesi ve kontrol altına alınması iyi bir maliyet muhasebesi sisteminin varlığını gerektirir. Bu çalışmanın teorik bölümünde; genel olarak lojistiğe, lojistik faaliyetler ve bu faaliyetlerin maliyetlerinin belirlenmesine ve muhasebeleştirilmesine yer verilmiştir. Bu teorik çerçeveden hareketle TRA2 bölgesinde faaliyet gösteren kargo şirketlerine bir anket uygulanmış ve bu anketle söz konusu şirketlerin lojistik hakkında ne kadar bilgi sahibi oldukları, hangi lojistik faaliyetlerin kargo şirketlerinin maliyetlerini daha çok etkilediği ve lojistik faaliyetlerin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi durumunda kargo şirketleri maliyetlerinin bu durumdan ne ölçüde etkilendiği analiz edilmeye çalışılmıştır. Anket sonuçlarına göre araştırmaya katılan kargo şirketi çalışanlarının çoğunluğunun lojistik hakkında bilgisinin olduğu, az bir kısmının ise lojistik hakkında bilgisinin olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca lojistiği kullanmak, işletmelerin faaliyetlerini yerine getirmesinde hız ve kolaylık sağlamıştır. Verdikleri cevaplara göre; lojistik faaliyetlerden biri olan taşımanın, lojistik maliyetlerini daha fazla etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak; katılımcıların çoğunun lojistik faaliyetlerin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesinin işletmelerin maliyetlerinin düşürülmesinde etkili olduğu görüşüne katıldıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Enterprises have to produce higher quality products and / or services faster and at lower costs and offer them to their customers in order to survive in the competitive environment of globalization. This can only be achieved by the presence of a good management system. One of the most important components of this management system is logistics. If businesses successfully manage their logistics activities, they can achieve superiority in competition, increase their market share and maximize customer satisfaction. As logistics activities lead to logistical costs, managing and controlling these costs requires the existence of a good cost accounting system. In the theoretical part of this study; in general, logistics, logistics activities and the determination and accounting of the costs of these activities are examined. Based on this framework, a survey was carried out on the employees of cargo companies operating in the TRA2 region of Turkey and how much information they had about logistics, which logistic activities affected the costs more and if the logistics activites were managed effectively and efficienlty, how much these companies' costs were affected by this situation, were analyzed.According to the results of the survey, it was determined that most of the employees had information about logistics. Besides, usage of logistics provides speed and ease for businesses to carry out their activities. Results also revealed that transportation costs have the biggest share in logistics costs. Finally; It was determined that most of the participants were effective in managing the logistics activities effectively and efficiently.