Kurtuba Ulu Câmiinin tezyinatına genel bakış
General overview of the Great Mosque of cordoba's ornamentation style
  1. Tez No: 545248
  2. Yazar: FEYZA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA NASUHİ ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kurtuba, câmi, süsleme, tezyînat, geometri, hat sanatı, kapı, portal, palmet, akantus, Andalusia, Cordoba, mosque, ornemantation, geometry, caligraphy, palmette, portal, acanthus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Kurtuba Ulu Câmii, erken batı İslâm mimarisinin bir başyapıtı olduğu gibi, kendinden sonra gelen pek çok câmiyle beraber, Hıristiyan egemenliğinden sonra da Müdeccen (Mudejar) sanat olarak sarayları ve kiliseleri hem mimârî hem de tezyinî açıdan etkilemiştir.“Kurtuba Ulu Câmii'nin Tezyînatına Genel Bakış”adlı bu çalışma, dört kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda, Endülüs'ün siyasi ve kültürel tarihi; ikinci kısımda, Kurtuba Ulu Câmii'nin mimârî gelişimi; üçüncü kısmında, câminin iç ve dış tezyînatı anlatıldı. Dış tezyînat, kapılar üzerinden (San Esteban, San Miguel, San Ildefonso ve Concepcion Antigua), çizimler ve fotoğraflarla desteklenerek analiz edildi. Dördüncü kısımda, câminin geçirdiği restorasyonlara yer verildi. Değerlendirme ve sonuç bölümünde ise erken İslâm mimârisinde gelişen süsleme unsurlarından, geometrik ve nebâti tezyînat ile beraber hat sanatının câmideki kullanımından söz edilerek, kompozisyon özellikleri maddeler halinde sıralanmıştır. Ayrıca Kurtuba Ulu Câmii'nin kendinden sonra gelen eserler üzerindeki etkilerinden de örnekler verilerek anlatılmıştır. Portaller ayrıntılı olarak çizilirken, fotoğraflarla desteklenmiş ve daha iyi anlaşılabilmesi için, görünüş çizimleri renklendirilerek kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Great Mosque of Cordoba, has been a masterpiece of early western Islamic architecture and at the same time, inspired many works such as churches and palaces after the Christian conquest of the area also it affected both the ornamentation and the architectural styles of mosques during the Islamic sovereignty. This study,“General Overview of The Great Mosque of Cordoba's Ornamentation Style”is comprised of four parts. In the first part, the political and cultural history of Andalusia, in the second part The Great Mosque of Cordoba's architectural development; in the third part the mosque's interior and exterior style of ornamentation has been explained. The exterior style has been analyzed in terms of it's doors (San Esteban, San Miguel, San Ildefonso and Concepcion Antigua) supported by drawings and photograph documentations. In the fourth part, the restorations that the mosque gone through have been stated. In the evaluation and conclusion part, the ornamentation elements of early Islamic Architecture and geometric, vegetal ornamentation, stylistic approaches as well as calligraphy and the properties of it's composition has been specified. Moreover, the stylistic effects of The Great Cordoba Mosque's on the subsequent works of architecture were examplified and explained. The portals were depicted in detail and supported by imagery which were colorized for clarity purposes.