Asidik ve bazik boyar maddelerden kaynaklanan rengin doğal ve aktive edilmiş fıstık kabuğu ile adsorpsiyonu
Adsorption with natural and activated pistachio shell of colour result from acidic and basic dyes
  1. Tez No: 545352
  2. Yazar: MAZEN ALZEIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antep fıstığı kabuğu, Basic Blue 41, Acid Violet 17, Adsorpsiyon, Kimyasal Önişlem, İzotermler, Kinetikler, Kolon Çalışması, Pistachio shell, Basic Blue 41, Acid Violet 17, Adsorption, Chemical Pre-treatment, Isotherms, Kinetics, Column Study
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yüksek lisans tez çalışmasında, tekstil endüstrisinde kullanılan Basic Blue 41 ve Acid Violet 17 boyar maddelerinin ham ve aktive edilmiş Antep fıstığı kabuğu kullanılarak adsorpsiyon ile uzaklaştırılması incelenmiştir. Denge çalışmalarında temas süresi, partikül boyutu, pH değeri, adsorban dozu, başlangıç konsantrasyonu, sıcaklık, iyon etkisi, rejenerasyon döngüleri ve adsorbentin yeniden kullanılabilirliği gibi adsorpsiyonu etkileyen önemli faktörlerin etkileri araştırılmıştır. İki boyar madde için de tek tek bu parametrelerin etkileri ve optimum deney şartları belirlenmiştir. Ham fıstık kabuğu ile denge anında BB 41 için % 85.36 verim alınmıştır. Ancak denge anındaki AV 17 giderimi % 24.35 olduğu için fıstık kabuğuna önişlem uygulayarak verimin artırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla farklı kimyasal maddeler kullanılmıştır. En iyi sonuç 10 N H2SO4 ile önişlem uygulanan fıstık kabuklarından elde edildiği için (% 93.04) AV 17 boya adsorpsiyonu için çalışmalara 10 N H2SO4 ile aktive edilmiş fıstık kabukları (AAFK) ile devam edilmiştir. Adsorbent karakterizasyonu için sıfır yük noktası, FTIR, SEM ve EDX incelemeleri yapılmıştır. Belirlenen optimum şartlarda yapılan deneysel çalışmalarda farklı kinetik ve izoterm modelleri uygulanmıştır. Basic Blue 41 ve Acid Violet 17 için yalancı ikinci dereceden kinetik model ve Langmuir adsorpsiyon modellerine uygun olduğu görülmüştür. Maksimum adsorpsiyon kapasiteleri Basic Blue 41 ve Acid Violet 17 için sırasıyla 21.834 mg/g ve 26.455 mg/g'dır. Termodinamik çalışmalar sonucunda ise Basic Blue 41 için doğası gereği spontane ve endotermik olduğu, Acid Violet 17 için de endotermik olduğu ve sıcaklık artması durumunda arıtımın artacağı belirlenmiştir. Basic Blue 41 ve Acid Violet 17 boyar maddeleri için sürekli sistem kolon çalışmalarında yatak yüksekliği, akış hızı ve başlangıç boya konsantrasyonları etkilerine bakılmış ve optimum şartlarda çalışması yapılmıştır. Sürekli sistem çalışmalarında Adams- Bohart, Thomas ve Yoon-Nelson gibi farklı modellerin incelenmesi yapılmıştır. Modeller sonucunda iki boyanın da Thomas ve Yoon-Nelson modellerine uygun olduğu görülmüştür. Basic Blue 41 için 41.77 mg/g, Acid Violet 17 için 14.32 mg/g adsorpsiyon kapasiteleri elde edilmiştir. Yukarıdaki bulgular, Antep fıstığı kabuğunun yüksek bir adsorpsiyon potansiyeline sahip olduğunu ve boya içeren atık suların arıtılmasında kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this master thesis study, the removal of Basic Blue 41 and Acid Violet 17 dyes which are used in the textile industry by adsorption by using raw and activated pistachio shell was investigated. In equilibrium studies, the effects of important factors affecting the adsorption, such as contact time, particle size, pH value, adsorbent dose, initial concentration, temperature, ion effect, and reusability of the adsorbent were investigated. The effects of these parameters were determined for two dyes and optimum experimental conditions were determined. The raw pistachio shell yielded a yield of 85.36% for the BB 41 dye. However, since the AV 17 removal at the moment of equilibrium is 24.35%, it is aimed to increase the efficiency by pretreating the pistachio shell. Different chemicals have been used for this purpose. As the best result was obtained from pistachio shells which were pretreated with 10 N H2SO4 (93.04%), studies for adsorption of AV 17 were continued with 10 N H2SO4 activated pistachio shells (AAFK). The zero point of charge, FTIR, SEM and EDX examinations were made for adsorbent characterization. Different kinetics and isotherm models were applied in experimental studies performed at optimum conditions. Basic Blue 41 and Acid Violet 17 were found to be suitable for the pseudo-second-order kinetic model and Langmuir adsorption model. Maximum adsorption capacities for Basic Blue 41 and Acid Violet 17 were 21.834 mg/g and 26.455 mg/g, respectively. As a result of thermodynamic studies, it was determined that it was inherently spontaneous and endothermic for Basic Blue 41, and it was endothermic for Acid Violet 17 and the treatment would increase if the temperature increased. The effects of bed height, flow rate and initial dye concentrations in continuous system column studies for Basic Blue 41 and Acid Violet 17 dyes were investigated and the optimum conditions were performed. Different models such as Adams-Bohart, Thomas and Yoon-Nelson have been studied in continuous system studies. As a result of the models, two dyes were found to be suitable for Thomas and Yoon-Nelson models. 41.77 mg/g for Basic Blue 41 and 14.32 mg/g for Acid Violet 17 were obtained. The above findings show that the pistachio shell has a high adsorption potential and can be used to treat wastewater containing dye.