Çiftlerde uyum ve kaygı arasındaki ilişkinin duygu ve ilişki ifadeleri ile ilgili değişkenlerce yordanması
Examination of predictability of emotion and relationship-related statement on the relationship betweenmarital adjustment and anxiety
  1. Tez No: 545440
  2. Yazar: FAHRÜNNİSA ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAŞİF NEVZAT TARHAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ NADİRE GÜLÇİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Kaygı, Duygu ve İlişki İfadeleri, Marriage, Marital Adjustment, Anxiety, Emotional and Relationship Expressions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, evli çiftlerin evlilik uyumu ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkide duygu ve ilişki ifadelerinin yordayıcılığını incelemiştir. Araştırmaya, bilgilendirilmiş onamları alınan ve kolay ulaşılabilir-elverişli örneklem yöntemi ile seçilen 502 kişi katılmıştır. Araştırmada katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Evlilik Uyumu Ölçeği (EUÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Duygu ve İlişki İfadeleri Listesi uygulanmıştır. Araştırma, betimsel, karşılaştırmalı ve ilişkisel analiz yöntemleri ile hipotezleri test etmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, demografik değişkenler bakımından (örn. cinsiyet, evlilik süresi, eşin eğitim düzeyi, yaş, gelir düzeyi gibi) evlilik uyumu, duygu ve ilişki ifadeleri ile kaygı skorlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Bununla birlikte, ilişkisel analiz sonuçları, evlilik uyumu ile negatif duygu ve ilişki ifadeleri ile pozitif; kaygı ile negatif ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, kaygı düzeyleri yüksek olan veya negatif duygu ve ilişki ifadeleri bildiren evli bireylerin evlilik uyumunun daha düşük olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda, evlilik uyumu, her iki alt boyutu olmak üzere kaygı ve negatif duygu ile ilişki ifadeleri tarafından yordanmaktadır. Katılımcıların yüksek kaygı düzeyi ve negatif duygu ile ilişki ifadelerinin evlilikteki uyumsuzluğu açıkladığı sonucu ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, daha önce evlilik ile ilgili yapılan çalışmalarda da olduğu gibi, kişilerin iyi oluşları hakkında önemli veriler sağlayabilecek değişkenleri incelemiştir. Çalışmadaki kaygı ve negatif duyguların, evlilikte uyum ile ne ölçüde ilişkili olduğunu göstermesi bakımından ilerleyen dönemlerde yapılacak olan çalışmalar ve evlilik uyumuna yönelik koruyucu ve önleyici çalışmaların yapılandırılması bakımından katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the influence of expressions related to emotions and intimate relationship on the relationship between anxiety and marital adjustment. For this study, 502 participants determined by convenience sampling method, previously obtained their informed consent filled out the survey forms regarding research variables including demographic information, marital adjustment, anxiety, and expressions related to emotions and intimate relationship. Measurement instruments used for the study included Demographic Information Form, Marital Adjustment Questionnaire, Beck Anxiety Inventory, and Checklist for Emotional and Relational Expressions. Based on the results of the study, significant differences were found in marital adjustment, anxiety, and the expressions in terms of demographic variables including age, sex, duration of marriage, type of marriage, income, spouse's education, etc.). Additionally, correlational analyses also indicated that anxiety levels and negative expressions related to emotions and intimate relations were positively correlated. Marital adjustment was found as negatively correlated with high anxiety and negative expressions in this study. Regression analyses showed that marital adjustment was predicted by both anxiety and negative expression. Besides, anxiety was also predicted by negative emotions and marital adjustment. This study is important in terms of providing recent findings regarding psychological as well as emotional factors underlying marital adjustment. The results can be also considered as prominent for further studies and applications for prevention and protection for individuals' marital adjustment.