Evlilik uyumu ile gestalt temas engelleri ve akılcı olmayan inançlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between marriage adjustment and gestalt contact disturbances and irrational beliefs
- Tez No: 604040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TAGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akılcı olmayan inançlar, Evlilik uyumu, Gestalt temas engelleri, Gestalt Contact Disturbances, Irrational Beliefs, Marital Adjustment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, evlilik uyumu ile gestalt temas engelleri ve akılcı olmayan inançlar arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmaya 210 kadın,82 erkek olmak üzere 292 evli birey katılmış olup sosyodemografik özellikleri ve evlilik yaşamlarına ait bilgileri elde etmek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”algıladıkları evlilik uyumunu ölçmek amacıyla“Evlilikte Uyum Ölçeği”, gestalt temas engellerini ortaya çıkarmak amacıyla“Gestalt Temas Engelleri Ölçeği”ve akılcı olmayan inançlarını belirlemek amacıyla“Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği”kullanılmıştır. Niceliksel verilerin normal dağılım gösteren iki grup karşılaştırmalarında Bağımsız Örneklem t testi, üç ve üzeri grup karşılaştırmalarında Tek yönlü varyans analizi kullanılmış ve tek yönlü varyans analizinin sonuçlarının önemli bulunduğu durumlarda farkın hangi ortalamalar arasında olduğunu belirlemek amacıyla Scheffe testi kullanışmıştır. Evlilik uyumu ile gestalt temas engelleri ve akılcı olmayan inançlar arasındaki ilişki pearson korelasyon testi ile incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre, evlilik uyumunun gestalt temas engelleri alt boyutlarından tam temas ve akılcı olmayan inançlar alt boyutlarından aşırı kaygı tarafından negatif yönde anlamlı olarak yordandığı tespit edilmiştir. Evlilik uyumunun çeşitli demografik değişkenlere göre anlamlı olarak yordanıp yordanmadığına baktığımızda; kadınların evlilik uyumunun erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiş olup evlilik uyumu yaş, eğitim durumu, ekonomik durum, evlilik yılı, çocuk sayısı ve evlenme türüne göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between marital adjustment and gestalt contact disturbances and irrational beliefs. 292 married individuals (210 females and 82 males) participated in the study. In order to obtain sociodemographic features and information about their marital life,“Personal Information Form”was used to measure the marital adjustment that they perceived.“Marital Adjustment Scale”was used to measure perceived marital adjustment.“Gestalt Contact Barriers Scale”was used to reveal Gestalt contact disturbances, and“Irrational Beliefs Scale”was used to determine irrational beliefs. Independent sample t test was used for comparison of two groups showing normal distribution of quantitative data. One-way variance analysis applied for group comparisons of three and more, and to determine the means of difference when the results of one-way variance analysis were significant, Scheffe test was used. The relationship between marital adjustment and gestalt contact disturbances and irrational beliefs was examined by Pearson correlation test. According to the data obtained from the research, it was found that marital adjustment was negatively and meaningfully predicted by full contact from gestalt contact disturbances sub-dimensions and excessive anxiety from irrational beliefs sub-dimensions. When it was analyzed whether the marital adjustment was significantly predicted according to various demographic variables or not; it was found that marriage adjustment of women differed statistically significantly from men and marital adjustment did not differ significantly according to age, education, economic status, year of marriage, number of children and type of marriage.