Identity politics and its discontents in Philip Roth's the human stain and indignation
Philip Roth'un the human stain ve indignation romanlarındaki kimlik politikaları ve bunların hoşnutsuzluğu
  1. Tez No: 545463
  2. Yazar: ORÇUN ERKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN ULUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Philip Roth, Kimlik, Önemli Ötekiler, Yaptırımlar, Sosyal Sınırlar, Sınıflandırma, Philip Roth, Identity, Significant Others, Impositions, Social Boundaries, Classification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kimlik, kişinin yaşadığı kültür ve çevre ile etkileşiminin bir sonucu olarak gelişir. Kimlik oluşumu çevre faktörleri ile bağlantılı olduğundan, kimlik duygusu da çevredeki bireyler tarafından şekillenir. Bu yüzden, kimlik, durağan olarak değil, bireyler ve önemli ötekiler arasındaki müzakereden doğan değişken bir söylem olarak algılanmalıdır. Buna göre, önemli ötekilerin reddedilmesi belirli trajedilere yol açabilir. Philip Roth, hem The Human Stain'de hem de Indignation'da önemli ötekilerden bağımsız otonom bir hayat sürmeye çalışan kahramanların sarf ettikleri çabaları gösteriyor. Aynı zamanda, bu kahramanlar, sosyal, kültürel, ırksal ve etnik yaptırımları reddedip kendi özel kimliklerini ortaya koyuyor. Bunun karşılığında, Amerikan çoğunluğu tarafından kurulmuş sosyal sınırları aşmanın sonuçlarıyla karşılaşıyorlar. Bu tez, bu kitaplardaki kahramanların kendilerini keşfetme sürecinde Amerikan“işkence ruhu”tarafından nasıl cezalandırıldıklarını araştırmaktadır. Coleman ve Marcus'ın trajik sonları Amerikan kimliğinin kuruluş sırasında vaat edilen prensipler ve günümüz Amerika'sındaki pratikler arasındaki dalgalanmasını açığa vurmaktadır. Amerika, özgüven ve bireysel özgürlük gibi değerler üzerine kurulmuş olması karşın, insanlar, Amerika'daki sosyal sınıflandırmaya tehdit oluşturduklarında, trajik sonuçlarla karşılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Identity is formed as a result of a person's interaction with the culture and environment they live in. Since construction of identity relates to surrounding factors, the sense of identity is shaped by others. Thus, rather than static, identity must be perceived as a fluid discourse, which evolves from the negotiation between individuals and their significant others. Accordingly, the rejection of these significant others might lead to tragedies. In both The Human Stain and Indignation, Philip Roth reveals the struggles of protagonists who pursue an autonomous identity independent from significant others. Also, they reject social, cultural, racial and ethnic impositions and try to assert their unique identities. In return, they suffer from the repercussions of going beyond the social boundaries established by the American majority. This dissertation aims to explore how the protagonists in these books are punished by the American“persecuting spirit”on their journey of self-invention. The tragic ends of Coleman and Marcus reflect the oscillations of American identity between the principles promised in the foundation and the practices in contemporary America. Although America was built upon such values as self-reliance and individual freedom, people face tragic repercussions when they threaten the American social classification.