Janos Sipos'un Türk dünyası halk müziği ile ilgili çalışmalarının analizi
The analysis of Janos Sipos' studies on folk music in Turkish world
  1. Tez No: 545554
  2. Yazar: TUBA DERİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. METİN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Music, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: János Sipos, Halk Müziği, Etnomüzikoloji, Türk-Macar İlişkileri, Derleme Çalışmaları, János Sipos, Folk Music, Ethnomusicology, Turkish-Hungarin Relations, Compilation Work
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Türk halk müziği çalışmaları halk bilimi araştırmalarının bir kolunu oluşturmaktadır. Türk halk müziği araştırmaları Cumhuriyet'in ilk dönemlerinden itibaren ağırlık kazanır. Bununla birlikte ilerleyen yıllarda bu hız gerilemeye başlar. Türk halk müziği alanında yapılan çalışmaların sayısı azdır. Türk halk müziği araştırmalarını gerçekleştiren isimlerin başında János Sipos gelmektedir. Sipos'un 1987 yılında başlatmış olduğu derleme çalışmaları halk bilimi açısından önemli bir role sahiptir. Tez çalışmamızın amacı János Sipos'un Türk halk müziği hakkındaki çalışmalarını Türk bilim dünyasına tanıtabilmektir. Buna ek olarak tanıtma çalışmaları sırasında konu hakkındaki düşüncelerimiz teze eklenmiştir. Bu tez çalışması iki temel bölümden oluşmaktadır. Tezin Giriş bölümünde Türk-Macar ilişkilerinden, birinci bölümde János Sipos'un hayatı, eğitimi, etkilendiği etnomüzikoglardan, ikinci bölümde Sipos'a ait olan kitaplardan bahsedilmektedir. Sonuç bölümünde ise etnomüzikolog olan Sipos'un gerçekleştirmiş olduğu derleme çalışmalarının Türkoloji açısından önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish folk music studies is a branch of folklore research. Turkish folk music studies has gained importance since the first years of Turkish Republic. On the other hand, in upcoming years, this importance begins to decline. The number of studies in the field of Turkish folk music is few. János Sipos is the primary Turkish folk music researcher as well as according to Turkish folk music studies, compilation studies of Sipos which started 1987 has significant role. The aim of our thesis is to introduce the studies of Turkish folk music of János Sipos to the Turkish scientific world. In addition, our thoughts about Turkish folk music were tried to add to the thesis. Our thesis consists of two basic parts. The introduction of the thesis is about Turkish-Hungarian relationships, the first part of the thesis is mentioned about Sipos' life, education and ethnomusicologists who impress Sipos. The second part of the thesis makes reference to books of Sipos. In the conclusion part, the importance of compilation studies carried out by Sipos, an ethnomusicologist, has been tried to emphasize.