Optimization of in vitro regeneration of Turkish wheat cultivars from immature embryo and inflorescence explants
Türk buğday çeşitlerinde olgunlaşmamış embriyo ve inflorescence bazlı rejenerasyon sistemlerinin optimizasyonu
- Tez No: 116387
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL, PROF. DR. PAUK JANOS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Triticum aestivum L, Triticum durum L, Rejenerasyon, Somatik embriyogenesis. vı, Wheat, Triticum aestivum L, Triticum durum L, Regeneration, Somatic embryogenesis. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz TÜRK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE OLGUNLAŞMAMIŞ EMBRİYO VE İNFLORESCENCE BAZLI REJENERASYON SİSTEMLERİNİN OPTİMİZASYONU Durusu, İpek Zeynep Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Jânos Pauk Aralık 2001, 100 sayfa Bu çalışmada, Türk buğday çeşitlerinde (Triticum aestivum L. ve Triticum durum L.) olgunlaşmamış çiçek kurulu ve olgunlaşmamış embriyolar kullanılarak 2 mg/1 2,4-diklorophenoxyasetik asit (2,4-D) içeren MS ortamında embriyogenik kallus oluşturmuşlardır. Sekiz Türk buğday çeşidi Adana, Ceyhan, Çakmak, Doğankent, Kundura, Panda, Seyhan ve Yüreğir bu amaç için kullanılmıştır. Olgunlaşmamış çiçek kurulu ve embriyo kültürlerinde kallus oluşum ve bitki rejenerasyon kapasiteleri hesaplanmıştır. En yüksek kallus oluşum ve bitki rejenerasyon değerleri olgunlaşmamış çiçek kurulu kültürlerinden elde edilmiştir. Toprağa ekildikten 30-45 gün sonra oluşan yaklaşık 20 mm boyunda olan olgunlaşmamış çiçek kurulu ve başaklarda tozlaşmadan 14 gün sonra oluşan olgunlaşmamış embriyolar oksinli MS ortamına kondu. Embriyo ve çiçek kurulu kültürleri 25°C de karanlıkta değişik zaman periodlarınla inkübe edildiler. Kallus kültürlerinin ve deneylerde kullanılan buğday çeşitlerinin karanlıktaki bekletmesüresi kallus oluşum ve bitki rejenerasy onunu etkilemektedir. Embryogenik kalluslar- yaprak ve kök oluşumu için 16sa/8sa aydınlık/ karanlıkta 2,4-D (oksin) içermeyen MS ortamına alındılar. Çimlenen somatik embriyolar 25 °C da iklim odasına Sigma tüplerine aktarıldı. Kök ve yaprak oluşturan bitkiler seraya transfer edidi. Doğankent, Seyhan and Yüreğir serada olgunlaştırıldı ve tohumlan toplandı. Deneyler sonunda verimli rejenere bitkiler elde edilmiştir.“Doğankent”,“Seyhan”ve“Yüreğir”in rejenerasyon potansiyeli yüksek çeşitler olduğu saptanmış, optimize edilmiş bu rejenerasyon sistemiyle ilerleyen transformasyon çalışmaları için kullanabilecek temel buğday çeşitleri olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF 22V VITRO REGENERATION OF TURKISH WHEAT CULTIVARS FROM IMMATURE EMBRYO AND INFLORESCENCE EXPLANTS Durusu, ipek Zeynep M. Sc. Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Co-Supervisor: Prof. Dr. Jânos Pauk December 2001, 100 pages In the present study, immature embryos and inflorescences of Turkish wheat (Triticum aestivum L. and Triticum durum L.) cultivars formed embryogenic callus in vitro on MS medium containing 2 mg/1 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D). Eight Turkish wheat cultivars Adana, Ceyhan, Çakmak, Doğankent, Kundura, Panda, Seyhan and Yüreğir were used for this purpose. Callus induction and plant regeneration capacities from immature embryo and inflorescence cultures were determined. Fourteen days post-anthesis immature embryos and immature inflorescences were placed on MS media supplied with auxin. Both embryo and inflorescence cultures were incubated at 25°C in total darkness with different dark incubation periods. Dark incubation period of callus cultures and cultivars used in the experiments were important in callus induction and regeneration capacities. Embryogenic calli were then transferred to the same media without 2,4-D with 16h photoperiod for root and shoot initiation. The calli that show green protuberance (germinating somatic embryos) were transferred to Sigma tubes in a light chamber inwith 16h photoperiod at 25 °C. They are grown till they develop roots and shoots. The highest frequencies of embryogenic callus and plant regeneration have been obtained from the culture of immature inflorescences. The plantlets that are well developed are transferred to green house to well watered soil. Doğankent, Seyhan and Yüreğir were grown to maturity in greenhouse with at least 16h photo-period. Fertile regenerated plants were obtained for the continuation of their offspring and we identified wheat genotypes“Doğankent”,“Seyhan”and“Yüreğir”with the greatest potential for regeneration and select the best lines for transformation experiments.