The psychology of investing and political power behind it: In the case of usdtry movement between august 2018 and november 2018
Yatırım psikolojisi ve arkasındaki siyasi itici güç: Ağustos 2018 ve kasım 2018 arasındaki usdtry hareketi kapsamında
  1. Tez No: 545811
  2. Yazar: HELİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKBALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Yatırımcı Davranışları, Siyasi İlişkiler, USDTRY Volatilitesi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, yatırımcı davranışları ve bu davranışların arkasında yatan siyasi itici güçler, davranışsal finans teorileri göz önünde bulundurularak açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı, geleneksel finans teorilerinin özellikle kriz zamanlarında açıklayamadığı yatırımcı davranışlarına ışık tutmaya çalışmaktır. Bu kapsamda, USDTRY'nin son hareketi örnek olarak ele alınmıştır. Yatırımcılar ve yatırım davranışlarını iyi bir şekilde yorumlamak adına, Yatırım ve Yatırım Türleri başlığı altında yatırımcının risk algısı, yatırım yapmadan önceki karar verme süreci ve Davranışsal Finans açısından ne gibi davranışlarda bulunabileceği irdelenmiştir. İrdelenen davranış eğilimleri arasında, yatırımcıların, geçmişi referans alabileceği, riskten ve kayıptan kaçınma girişimleri olabileceği bulgularına rastlanmıştır. Çalışması yapılan bulgular ışığında, Ağustos 2018 ve Kasım 2018 dönemleri arasında meydana gelen USDTRY hareketi, güncel alış satış grafikleri kullanılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Alış satış volatilitesinin yüksek olduğu ve USDTRY paritesinin fiyatlamasının giderek yükseldiği durumda, etken olabilecek siyasi itici güç olarak Rahip Andrey Brunson'un tutukluluk meselesi olarak tespit edilmiştir. Gerçek manada, fiyat hareketlerinde, Brunson meselesinin ve bu meseleyle ilgili gelişen siyasi olayların etkisinin olup olmamasının tespitinin yapılabilmesi için Paired Sample T-Testi uygulanmıştır. Gözlem sayısının düşük olduğu durumlarda Whitney Testi ve Paired Sample T-Testi'nin ikisine birden başvurulmuştur. Sonuç olarak, haber öncesi ve haber sonrası fiyat hareketlerinde anlamlı fark olduğu gözlemlenmiştir. Yatırımcı alış ve satışları haber öncesi ve sonrasına göre ciddi farklılık göstermiş ve bu farklılığın yarattığı dalgalanmalar grafik kapsamında incelenmeye değer bulunmuştur. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasında yaşanan siyasi gerilim ve ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmesi, USD'nin değer kazanmasına ve yatırımcının değer kazanan para birimine yönelmesine sebep olmuştur. Bir diğer bulgu ise yatırımcının, mesele çözüldükten sonra dahi USD'nin değer kazanabileceği düşüncesiyle döviz bulundurmasıdır. İkinci Bölüm'de irdelenen yatırımcı davranışı kapsamında, bu davranışın geçmişe referans yapma ve riskten kaçınma düşüncesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, behaviour of investors and political power behind the investors' behaviour tried to be explained with considering Behavioral Finance Theories. The aim of the study is trying to provide an insight on behaviour of investor which can not be explained by Traditional Finance. In order to interpret the investors and behaviours of investors, risk perception, and the decision making process of them are examined under the title of Investments and Types of Investments. The evidence of taking references from the past, avoiding from the risk and losses which were found in behaviour of investors. USDTRY movements tried to explained with using the current buying and selling charts between August 2018 and November 2018 in the light of evidences which have been studied before. In the situation of high volatility of buyings and sellings, and the fractional increasing movements of USDTRY, the political power was determined as the Priest Andrey Brunson Case. In real manner, in order to determine whether Brunson Case is related with the price movements or not, Paired Sample T-Test was applied. In the situation of lower number of observation, Paired Sample T-Test and Whitney U Test are both applied. Consequently, it was found that there was meaningful difference before the news and after the news. Investors' sellings and buyings were showing that there is serious differences according to the before and after effects. Fpr this reason, examining the volatilities which was created by those differences, was found as worth for inspection. The political tension which was experiencing between the USA and Turkey, and affected relations in negatively caused to gain value for USD. Thus, investors turned their faces to USD. Another evidence is investors hold USD on their hands after resolution of the case with opinions that USD will gain its value again. It is tought that this situation appeared because of taking references from the past, avoiding from the risk, and losses as it was examined in 2th Chapter. Key Words; Behavioral Finance, Behaviours of Investor, Political Relations, Volatility of USDTRY