Exploring the impact of environmental, social, and governance (ESG) factors on investor behavior and unraveling herding effects in U.S. stock market
Çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) faktörlerinin yatırımcı davranışları üzerindeki etkisi ve ABD hisse senedi piyasasında sürü davranışlarının analizi
- Tez No: 957546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİL GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürü Davranışı, ESG Skorları, Davranışsal Finans, COVID-19, Finansal Piyasalar, Sürdürülebilir Yatırım, Panel Veri Analizi, Piyasa Oynaklığı, Sharpe Oranı, Firma Büyüklüğü, Herding Behavior, ESG Scores, Behavioral Finance, COVID-19, Financial Markets, Sustainable Investing, Panel Data Analysis, Market Volatility, Sharpe Ratio, Firm Size
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisan Tezi Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) Faktörlerinin Yatırımcı Davranışları Üzerindeki Etkisi ve ABD Hisse Senedi Piyasasında Sürü Davranışlarının Analizi Sahar SHAREFI ABADI Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İngilizce İşletme Anabilim Dalı İngilizce İşletme Yönetimi Programı Bu çalışma, 2018–2024 yılları arasında ABD hisse senedi piyasasında Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) performansı ile sürü davranışı arasındaki karmaşık ilişkiyi incelemektedir. Özellikle COVID-19 pandemisi öncesi ve sonrası dönemlere odaklanılarak yatırımcı davranışlarının sürdürülebilirlik faktörleri karşısındaki tepkileri analiz edilmiştir. Davranışsal finans teorisine dayanan çalışmada, sürü davranışını ölçmek için Chang ve arkadaşları (2000) tarafından geliştirilen Çapraz-Sapma Mutlak Değer (CSAD) modeli kullanılmıştır. Çalışma, teknoloji, sağlık, enerji, tüketim ve finans sektörlerinden seçilen 100 ABD firmasına ait aylık finansal ve ESG verilerini kullanarak panel veri regresyonları ile gerçekleştirilmiştir. Finansal veriler Yahoo Finance'tan, ESG verileri ise Refinitiv ESG veri tabanından elde edilmiştir. Regresyon analizleri, sürü davranışının varlığını ve ESG performansının bu davranış üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılandırılmıştır. Elde edilen bulgular, incelenen tüm dönemlerde yatırımcıların sürü davranışı gösterdiğini ortaya koymakta, özellikle COVID-19 döneminde bu davranışın daha da güçlendiğini göstermektedir. Bu durum, kriz zamanlarında yatırımcıların psikolojik önyargılarla hareket ettiklerini desteklemektedir. Ayrıca, yüksek ESG puanına sahip firmaların sürü davranışına daha az maruz kaldığı tespit edilmiştir. Bu etki, pandemi sonrası dönemde istatistiksel olarak daha belirgin hale gelmiştir. Bu da ESG uygulamalarının sadece etik veya itibar aracı olmadığını, aynı zamanda piyasa dalgalanmalarına karşı dengeleyici bir unsur olarak da işlev gördüğünü göstermektedir. Buna karşın, yüksek Sharpe oranları ve büyük ölçekli firmalar yatırımcıların dikkatini daha fazla çekmiş ve sürü davranışını artırmıştır. Çalışma, davranışsal finans ile sürdürülebilir yatırım literatürlerini bir araya getirerek ESG faktörlerinin piyasa davranışları üzerindeki etkisini somut biçimde ortaya koymaktadır. Bu araştırma, sistemsel belirsizlik altında ESG faktörlerinin sürü davranışını nasıl şekillendirdiğini göstererek literatüre özgün bir katkı sunmaktadır. Ayrıca yatırımcılar, firma yöneticileri ve politika yapıcılar için daha istikrarlı ve bilinçli bir sermaye piyasası oluşturulmasına yönelik önemli pratik çıkarımlar da sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Exploring the Impact of Environmental, Social, and Governance (ESG) Factors on Investor Behavior and Unraveling Herding Effects in U.S. Stock Market Sahar SHAREFI ABADI Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Business Administration Business Administration Program This study explores the intricate relationship between Environmental, Social, and Governance (ESG) performance and herding behavior in the U.S. stock market between 2018 and 2024, with a particular focus on the pre- and post-COVID-19 periods. Grounded in behavioral finance theory and employing the Cross-Sectional Absolute Deviation (CSAD) model, this research investigates how sustainability metrics and firm-specific financial indicators such as market capitalization, price-to-book ratio, and Sharpe ratio interact to influence investor behavior, especially during periods of market stress. The empirical analysis is based on a panel dataset of 100 publicly traded U.S. firms across diverse sectors, using monthly financial and ESG data from Yahoo Finance and Refinitiv. Regression models were developed to examine the extent of herding behavior and how it is moderated by ESG performance and firm characteristics. The results provide robust evidence of herding behavior in all periods, with a significant increase during the COVID-19 pandemic, confirming the psychological biases investors exhibit in crisis contexts. Importantly, the study finds that firms with higher ESG scores experience significantly lower levels of herding behavior, especially in the post-pandemic period, indicating that sustainability performance can act as a stabilizing factor in volatile markets. In contrast, high Sharpe ratios and firm size are associated with increased investor attention, influencing collective behavior. The findings bridge two important domains—behavioral finance and sustainable investing—by showing that ESG considerations are not only ethical or regulatory tools but also have tangible effects on market dynamics and investor psychology. This study contributes to the academic literature by providing comprehensive evidence of ESG's moderating role in herding behavior, particularly under systemic uncertainty. It also provides practical implications for investors, corporate strategists, and policymakers seeking to promote more resilient and informed capital markets.