Afetle mücadelede kriz yönetimi: Konya ili örneği
Crisis management in struggle with disaster: Example of Konya provience
- Tez No: 545835
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet, afet yönetimi, kriz, kriz yönetimi, Türk afet yönetimi, Türk afet yönetiminin değerlendirilmesi, Disaster, disaster management, crisis, crisis management, Turkish disaster management, evaluation of Turkish disaster management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada, kamu sektörü için etkili ve iyi işleyen kriz yönetimi sistemlerine sahip olmanın gerekliliğinin altı çizilirken bu sistem içerisinde insan ve afet faktörünün önemi gözden geçirilmiştir. Yaşanılan birçok afet devletin yetkili organlarının oluşan kriz yönetiminde gösterecekleri koordinasyon ve iletişimin büyük önem taşıdığına vurgu yapmaktadır. İnsan yaşamının önemi meydana gelen afetlerde en az can kaybı ve hatta hiç can kaybının yaşanmamasını arzulatır. Kamu yönetimi yaşanan afetler neticesinde yaşanacak can ve mal kayıplarının en az düzeyde olması için mücadele eder. Bu mücadelelerin başında afet yönetimi ve kriz yönetimi gelmektedir. İnsan faktörü hem kamu hizmetlerinin üreticisi olan kamu çalışanı hem de vatandaş anlamında kriz yönetiminin en önemli parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Afetler meydana geldiğinde sadece can ve mal kaybına sebep olmazlar. Aynı zamanda ülke ekonomisinde ve afetleri yaşayan insanların psikolojisinde bozulmalara neden olurlar. Bu nedenle afetler ile yaşamayı ve mücadele edebilmeyi öğrenmemiz gerekmektedir. Toplumun temelinden başlanarak temel afet bilincinin oluşturulabilmesi için eğitici ve öğretici faaliyetler artırılmalıdır. Toplumlar afetlerin kumanda edilmesini kabul ederek afet yönetim sistemlerini oluştururlar. Bu bağlamda afet zararlarının toplumu en az düzeyde etkilemesi için etkin bir afet yönetimi sisteminin var olması gerekmektedir.“5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun”kapsamında afet yönetim teşkilat ve yapısı da çalışmamızda incelenmiştir. Çalışmamızda afet gerçekleşme olasılığının mevsimsel olarak farklılık gösterdiği Konya ilinde afet yönetimi zincirini oluşturan“risk ve zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme”zincirini uygulayabilen, afetlerle mücadele eden ve afet tecrübe etmiş kurumların yöneticileri ile derinlemesine mülakat yapılmış ve bu görüşmeler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study while the importance of having effective and well-functioning crisis management system for the public sector is emphasized the importance of human and disaster factors are reviewed in this system. Many disaster states show that in crisis management the coordination and comminication of the states authories has a great importance. The importance of human life is desired the least loss of life and even no loss of life in the disasters that occur. Public administration struggle to curtail the deprivation of existence and belongings on account of disasters that are experianced. Crisis management and disaster management are the most important of these struggles. The human factors emerges as the most important companent of crisis management in both public employee and citizen sense who are the producers of public services. When the disasters come to fruition, they do not cause only the loss of life and property simultaneously they cause deterioration in the country's economy, the psychology of people who are experiencing this disasters. For this reason we need to learn to live and struggle with the disasters. Educational instructional activities shuld be paid attention for the developments of disaster consciousness at the society base. Societies are setting up disaster management systems buy accepting that disasters must be managed. In this context, an effective disaster management systems must exist for minimizing disaster damage to society. Disaster Management Organization And Structure Within The Scope Of Law And Duties Of Disaster And Emergency Management Presidence No: 5902 have been examinent in our work. In Konya where the probabilitiy of disaster realization varies seasonally, depth interview were conducted with exacuties who experienced and struggled with disasters and can implement the risk and harm reduction, preparation, intervention and improvement chain that constitute the chain of disaster management.