Hibrit bloklardan üretilen endokuronların aksiyal ve lateral kuvvetler altında kırılma dayanımlarının karşılaştırılması
Comparison of the fracture strength of endocrowns manufactured from hybrid blocks under the axial and lateral forces
  1. Tez No: 545851
  2. Yazar: DUYGU HAZAL GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KALYONCUOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Endokuron, Fraktür Dayanımı, Hibrit Blok, CAD/CAM, Endocrown, Fracture strength, Hybrid block
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Hibrit bloklardan üretilen endokuronların aksiyal ve lateral kuvvetler altında kırılma dayanımlarının karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: 100 adet alt daimi 1. molar dişlere kanal tedavisi uygulandı ve dişler materyal türüne göre rastgele 5 gruba ayrıldı. CAD/CAM tekniği ile IPS e.max CAD (Grup IPS) (Ivoclar Vivadent, Schaan, Lihtenştayn), Vita Enamic (Grup VE) (Vita Zahnfabrik, Bad Sackingen, Almanya), GC Cerasmart (Grup GC) (GC America, Alsip, IL, Amerika), Shofu (Grup SH) (Shofu Dental Mfg.CO., Kyoto, Japonya) ve Brilliant Crios (Grup BC) (Coltene Whaledent, Altstatten, İsviçre) bloklardan endokuron restorasyonlar üretildi. Restorasyonlar kendinden adezivli rezin simanla simante edildi. Simantasyon sonrasında tüm örnekler termal siklus işlemine tabi tutuldu. Yaşlandırma sonrasında Universal test cihazına yerleştirilen örnekler 2 alt gruba ayrıldı. Örneklerin yarısına aksiyal, diğer yarısına ise lateral yükleme yapıldı. Yükleme hızı her bir örnek için 1mm/dk olacak şekilde ve maksimum kuvvet kırılma meydana gelene kadar uygulandı. Kırık tipleri stereomikroskop altında incelendi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: Aksiyal ve lateral yükler altında kırılma dayanım değerleri bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi (P0.05). Aksiyal ve lateral kuvvetler altında kırılma tiplerinin daha çok Tip I şeklinde olup restore edilebilir kırıklar olduğu belirlendi. Sonuç: Materyalin kırılma dayanımı üzerine hibrit blokların içeriği etkilidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The present study aimed to compare the fracture strength of endocrowns manufactured from hybrid blocks under the axial and lateral forces. Material and Methods: One hundred permanent lower first molar teeth were root canal treated and assigned to 5 groups according to the material type. Endocrown restorations were produced from IPS e.max CAD (IPS Group) (Ivoclar Vivadent, Schaan, Lichenstein), Vita Enamic (VE Group) (Vita Zahnfabrik, Bad Sackingen, Germany), GC Cerasmart (GC Group) (GC America, Alsip, IL, USA), Shofu (SH Group) (Shofu Dental Mfg.CO., Kyoto, Japan) and Brilliant Crios (BC Group) (Coltene Whaledent, Altstatten, Switzerland) using CAD/CAD technique. Restorations were luted using self-adhesive resin cement. Following cementation all specimens were subjected to thermal cycle process. After, artificial aging the specimens were mounted on Universal test device and divided into 2 subgroups. Half of the specimens were subjected to axial and the other half was subjected to lateral forces. Loading was applied at a crosshead speed of 1 mm/min until fracture occurred. Fracture types were evaluated under stereomicroscope. Data were statistically analyzed. Results: Statistically significant differences were observed among groups regarding the fracture strength values under axial and lateral forces (P < 0.05). The highest fracture strength values under axial and lateral forces were detected in BC Group and IPS Group, respectively. The lowest fracture strength values under axial and lateral forces were detected in SH Group and GC Group, respectively. No statistically significant differences were detected among groups regarding the distribution of failure types under axial and lateral forces (P > 0.05). The fracture types under axial and lateral forces were mostly Type I and restorable fractures. Conclusion: The content of hybrid blocks was effective on the fracture strength of materials.