Farklı şiddet türlerine maruz kalan kadınlarda anksiyete ve depresyonun bilişsel duygu düzenlemeye etkisi
The effect of anxiety and depression on cognitive emotion regulation among women exposed to different types of violence
  1. Tez No: 545869
  2. Yazar: NUR KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, anksiyete, depresyon, bilişsel duygu düzenleme, Violence, anxiety, depression, cognitive emotion regulation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, farklı şiddet türlerine maruz kalmış kadınlarda anksiyete ve depresyon düzeylerinin bilişsel duygu düzenlemeye etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapılmıştır. Araştırma 15 Mayıs 2018- 30 Temmuz 2018 tarihleri arasında, araştırmaya dahil olma kriterlerini sağlayan ve kartopu örnekleme tekniği ile ulaşılan 103 şiddet mağduru kadın ile yapılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcılara Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimleyici istatistikler, Pearson korelasyon analizi, basit doğrusal regesyon, t-test ve ANOVA kullanılmış; bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kadınlar %24,2 ile en çok sözel şiddete maruz kalmakta ve bu sayıyı %22,8 ile psikolojik şiddet izlemektedir. Şiddet gören kadınlarda şiddetli anksiyete ve orta düzeyde depresyon belirlenmiştir. Bununla birlikte örneklemin bilişsel duygu düzenleme stratejilerinden ruminasyona ilişkin ortalaması en yüksektir. Regresyon analizlerine göre depresyon; pozitif tekrar odaklanma, plana tekrar odaklanma, pozitif yeniden gözden geçirme ve bakış açısına yerleştirmeyi azaltmakta; yıkım ve diğerlerini suçlamayı artırmaktadır. Anksiyetenin ise plana tekrar odaklanma üzerinde azaltıcı etkisi görülürken; yıkım ve diğerlerini suçlamayı artırdığı belirlenmiştir. Bir diğer bulguya göre bekar kadınların diğerlerini suçlama düzeyi evli kadınlardan anlamlı şekilde yüksektir. Ayrıca depresyon, pozitif tekrar odaklanma, plana tekrar odaklanma ve bakış açısına yerleştirme gelir düzeyine göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out descriptively and analytically to determine the effect of anxiety and depression levels on cognitive emotion regulation in women exposed to different types of violence. The study was carried out between May 15, 2018 and July 30, 2018 with 103 women who met the criteria of inclusion and were reached by snowball sampling technique. Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Scale and Cognitive Emotion Adjustment Scale were administered to the participants. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, simple linear regression, t-test and ANOVA were used to analyze the data; the findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the study, women are exposed to verbal violence with the highest rate of 24.2% and psychological violence is followed by 22.8%. Severe anxiety and moderate depression were determined in women with violence. However, the sample has the highest mean of rumination related to cognitive emotion regulation strategies. According to the regression analysis, depression reduced positive re-focusing, re-focusing on the plan, positive re-examination, and the point of view while it increases the destruction and blame others. Anxiety has a diminishing effect on. It was also determined that anxiety increased destruction and blame others. According to another finding of the study, the level of blaming others is significantly higher single women than married women. In addition, depression, positive re-focusing, re-focusing on the plan and placement on the perspective differ according to the income level.