Gebe sıçanlarda kullanılan antiepileptik ilaçların yavruların cerebellum'ları üzerindeki etkileri
Effects of antiepileptic drugs used in pregnant rats on the cerebellum of offspring
- Tez No: 546034
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ULUPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Morfoloji, Nöroloji, Anatomy, Morphology, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Purkinje, lamotrijin, fenobarbital, cerebellum, gelişim, Purkinje, lamotrijin, phenobarbital, cerebellum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Gebelikte kontrol edilemeyen konvülsif nöbetler yavruların gelişimi üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Bu çalışmada, gebelerde kullanımı daha güvenli bir antikonvülsan olan lamotrijin ile gelişimsel nörotoksisite bakımından daha fazla risk taşıyan fenobarbital'in deney hayvanlarının motor ve öğrenme becerileri üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Cerebellum yeni motor becerilerin öğrenilmesinde kritik bir öneme sahip olduğu ve çıktıların kaynağı olan Purkinje nöronlarının gelişimi sıçanlarda embriyonik (E) 14. günden itibaren başladığı için ilaç uygulamaları E14-E21 arasında yapılmıştır. Deney gruplarına (n=7 her grup ve cinsiyet için) oral gavaj yoluyla lamotrijin ve fenobarbital (20 mg/kg), kontrol grubuna da serum fizyolojik uygulanmıştır. Yavrular postnatal 40. günden itibaren rota-rod, yükseltilmiş artı labirent, spontan lokomotor aktivite, açık alan, beceri gerektiren kavrama ve grip testlerine tabi tutulduktan sonra sakrifiye edilmiştir. Cerebellum'dan sistematik randomize örnekleme yöntemiyle alınan kesitler üzerinde nöronların ve liflerin bulunduğu tabakaların hacimsel oranları ile beyaz cevherdeki myelin dansiteleri ölçülmüştür. Aktivitemetrede lamotrijin uygulanan yavrularda cinsiyetten bağımsız olarak, fenobarbital uygulananlarda ise dişilerde olmak üzere kontrollere göre anlamlı bir düşüş gözlenmiştir. Rota-rod testinde de fenobarbital uygulanan erkeklerin motor becerilerinde anlamlı bir bozukluk saptanmıştır. Birim uzunluk başına düşen Purkinje hücre sayısı fenobarbital grubunda diğer gruplara göre anlamlı derecede düşük iken; kortikal tabakalarının hacimsel oranlarında ve beyaz cevherdeki miyelin dansitesinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Uncontrolled convulsive seizures during pregnancy have negative effects on the development of offspring. In this study, we aimed to compare the effects of lamotrijin, which is a safer anticonvulsant drug in pregnant women, and phenobarbital, which has a higher risk of developmental neurotoxicity, on the motor and learning skills of the experimental animals. Since the cerebellum has critical importance in learning new motor skills and development of the Purkinje neurons, the main source of outputs, begin on the embryonic day (E) 14 in rats, drug applications were carried out between E14-E21. Experimental groups (n = 7 for each group and gender) were administered lamotrijin and phenobarbital (20 mg/kg) by oral gavage and saline was administered to the control group. From the postnatal 40th day onwards, the offspring were subjected to rota-rod, elevated plus maze, spontaneous locomotor activity, open field, grip and fine-skill required grip tests, and then sacrificed. Systematic randomized sampling method were applied on sections of the cerebellum to estimate the volumetric ratios of the cerebellar layers in which neurons and fibers are located, and then myelin densities were measured in the white matter. In activitymeter, a significant decrease was observed in the offspring treated with lamotrijin, and in female offspring treated with phenobarbital. Rota-rod test also showed a significant decrease in the motor skills of males treated with phenobarbital. The number of Purkinje cells per unit length was significantly lower in the phenobarbital group than in the other groups. No significant difference was observed in the volume proportions of the cortical layers and myelin density in the white matter.