Couple playfulness and effects of playful techniques in couples therapy: An interpretative phenomenological analysis
Çift oyunsallığı ve çift terapisinde oyunsal tekniklerin kullanımının etkileri: Yorumlayıcı fenomenolojik analiz
- Tez No: 546142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN ZARA, YRD. DOÇ. DR. YUDUM AKYIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: oyunsallık, çift oyun terapisi, cansızlaşmış çiftler, Türkiye, fenomenolojik analiz, playfulness, couples play therapy, devitalized couples, Turkey, phenomenological analysis
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Antik dönemlerden beri oyunsallığın önemi tartışılmış, araştırılmış ve psikolojik teori ve psikoterapiyi şekillendirmiştir. Çift oyunsallığı ilişki tatmini, yapıcı iletişim, çatışma çözümü, yakınlık, yüksek kendine güven, yaratıcılık, kendini ve bir başkasını keşfetme, bağlantı ihtiyaçlarının giderilmesi gibi çok önemli hususlarla ilişkilendirilse de yetişkinler ve çiftlerle oyun terapisi üzerine araştırma ve uygulama hala çok yetersiz kalmaktadır. Boşanma oranları arttıkça ve çift terapisine başvuran çoğu çift de“cansızlaşmış”(enerji, sevgi, yakınlık, keyif ve eğlenceden yoksun) hale geldikçe, çift oyun terapisi üzerine daha çok araştırma yapılmasının önemi oldukça artmıştır. Bu araştırma Türkiye'de çift oyunsallığını anlamak, oyunsal tekniklerle çift terapisinin etkilerini fenomenolojik analiz yöntemiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Çiftlerin oyunsallık deneyimlerini anlayabilmek için, dört heteroseksüel Türk çift ile mülakatlar gerçekleştirilmiş ve ölçeklerle (Çift Uyum Ölçeği, İlişki Doyumu Ölçeği, Yetişkin Eğşence Eğilimi Ölçeği, İletişim Şekilleri Ölçeği, İlişkisel Mizah Envanteri) desteklenmiştir. Ardından çiftler, oyunsal müdaheleler içeren sekiz-haftalık bir terapi sürecine katılmış ve yeniden mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Türkiye'deki genel çift oyunsallığı, olgun olmama ve çocuksulukla beraber keyif, mutluluk, yakınlık ve daha güvenli iletişime dair çelişkili algılarla ilişkilendirilmiştir. Oyunsal tekniklere dayalı çift terapisi sadece ilişki tatmini, oyunsallık, yapıcı iletişim, yakınlık, bağlanma ve kendi ile diğerinin keşfinde bir artışı işaret eden geçmiş araştırma sonuçlarını desteklemekle kalmamış, oyunsallığa yönelik algının pozitifleşmesi ile cinsel arzu ve davranışta da bir artış olduğunu da göstermiştir. Bu sonuçlar, özellikle“cansızlaşmış”çiftlerle klinik bağlamlarda oyunsal teknikler kullanmanın önemini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
Since the ancient times, the importance of playfulness has been discussed, researched, and has shaped psychological theories and interventions in psychotherapy. Even though couple playfulness is found to be connected with crucial aspects such as; relationship satisfaction, constructive communication, conflict resolution, intimacy, high self-esteem, creativity, exploration of the self and other, and fulfilled attachment needs; the research and implementation of play therapy with adults and couples are still very scarce. As the divorce rates increase and most of the couples seeking couples therapy are“devitalized”(missing the energy, affection, intimacy, joy, and fun) more research on couples play therapy has grown vital. This study aims to understand the couple playfulness in Turkey and examine the effects of couples therapy with playful techniques via phenomenological analysis. To understand the couples' experiences of playfulness; interviews with four heterosexual Turkish couples were conducted, and they were supported with scales (Dyadic Adjustment Scale, Relationship Assessment Scale, Adult Playfulness Trait Scale, Communication Patterns Questionnaire, and Relational Humor Inventory). Then, they participated in an eight-week therapy with playful interventions, and post-interviews were conducted. Overall couple playfulness in Turkey was found to be linked with contradictory perceptions; immaturity, and childishness, with joy, happiness, intimacy, and safer communication. Couple therapy with playful techniques was found to not only validate previous research findings on the increased relationship satisfaction, playfulness, constructive communication, intimacy, couple bonding, and exploration of self and other; but also demonstrated their relationship with a change in the perception of playfulness in a positive direction and increased sexual desire and behavior. These results portray the importance of using playful techniques in clinical settings, especially with couples experiencing devitalization.