Kentsel dönüşüm ve yeni kuşakla sorunsalı: Gülsuyu-Gülensu örneği
Urban transformation and new generations problem: Gülsuyu-Gülensu sample
  1. Tez No: 546196
  2. Yazar: CANAN SEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNCEL ÖNKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Mahalle, Gecekondu, Kent, Urban Transformation, Neighborhood, Slum, City
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada İstanbul ili Maltepe ilçesi Gülsuyu-Gülensu mahalleleri özelinde yaşayan genç kuşak temsilcileri ile görüşmeler yapılarak mahallede yaşayan genç kuşağın mahalle hayatına bakışı, sosyal ilişkileri, mekânsal algıları, kentsel dönüşüm ve kentsel dönüşüm sonrasında mahallede kalma eğilimleri araştırılmıştır. Bu araştırmada gecekondu mahallesinde büyüyen, hayatını burada kuran geçlerin kent sorunsalları, çevreyle uyumu, birbiriyle ilişkileri, kenti algılama ve yaşam biçimleri sosyolojik bir analizle ele alınmıştır. Yapılan çalışmanın gösterdiği gibi yerinden edilmeden, yer değiştirmeden, yasal-mevcut haklarını herkes için adil ve paylaşılabilir bir ilke olarak tanımlayan sakinlerin oluşturduğu yaşam alanları kentin değişen ve dönüşen yapısına karşı kültürel olarak varolabilmektedir. Bu bağlamda günümüzde özellikle ülkemizde süren kentsel dönüşüm süreciyle ilgili olarak farkındalık durumu, sakinlerin konuya ilişkin bilgi düzeyi, duyulan aidiyet ve bağlılık ele alınmış olup; mahalle özelinde yaşayan genç kuşağın duygusal olarak konuya yaklaştığı bir profil ile karşılaşılmıştır. Buradaki duygusallık bir bütünlük içinde yaşayan mahallenin özellikle komşuluk temelleri üzerinde sağlam bir bağlılık ilişkisi kurduğunu göstermektedir. Bağlılıkları aile olarak ifade eden genç kesim, birbirlerine karşı saygı,sevgi ve anlayışın egemen olmasıyla dayanışma duygularının halen canlılığını koruduklarını sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, meetings were held with representatives of the young generation living in the Gülsuyu-Gülensu neighborhoods of Maltepe district of Istanbul. Young generation's view of neighborhood life, social relations, spatial perceptions, urban transformation and tendencies to stay in the neighborhood after urban transformation were investigated. In this research, the urban problems of the people who grew up in the slums, who set up their lives here, their harmony with the environment, their relations with each other, their perception of the city and their way of life are handled with a sociological analysis. As the study shows that living spaces which displaced by the inhabitants who defined the legal-existing rights as a fair and shared principle for all, can exist culturally against the changing and transforming structure of the city. In this context, awareness level about the current urban transformation process in our country, the level of knowledge of the living on the subject, the sense of belonging and loyalty are discussed and the young generation living in the neighborhood was approached emotionally. The emotionality here shows that the neighborhood living in a unity has a strong loyalty relationship, especially on the neighborhood. The young people, who express their loyalty as a family, show that their sense of solidarity continues with respect, peacefull and understanding of each other.