Akut pankreatit vakalarında şiddetin belirlenmesinde prokalsitonin değeri
The value of procalsiton in determining violence in acute pancreatitis cases
  1. Tez No: 546225
  2. Yazar: ALİ ZEYNETTİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SİNAN AKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, prokalsitonin, modifiye BT şiddet indeksi, C-reaktif protein, Acute pancreatitis, procalcitonin, modified IT severity index, C-reactive protein
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Akut pankreatit prognozunu belirtmek için birçok belirteç ve skorlama sistemleri kullanılmaktadır. Çalışmamızda prokalsitonin değeri, şiddetli pankreatit vakalarında C-reaktif protein (CRP), modifiye bilgisayar tomografi şiddet indeksi, yatış süresi ve diğer laboratuar göstergeleri ile ilişkisi karşılaştırılarak prognozu öngörmede öneminin araştırılması planlanmıştır. Yöntem: Kesitsel retrospektif olan çalışmamıza Ocak 2013- Ocak 2019 tarihleri arasında Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji ve Genel Dahiliye kliniklerinde A.pankreatit tanısıyla yatan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Bütün hastaların Prokalsitonin, CRP,yatış süresi, yaş,cinsiyet, BUN, kreatinin, kalsiyum, plevral effuzyonu, klinik izlem notları, epikriz notları ve modifiye BT şiddet skorları kaydedilmiş ve ağır pankreatit olgularının gelişiminde prediktiviteleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan 30 hastanın 13'ü (% 43,33) erkek, 17'si (% 56,66) kadındır. Hastaların %86.67'sinde biliyer nedenlere , %6,67'sinde hipertriglestrimiye ve %6,67'sinde ilaca bağlı olarak pankreatit tespit edildi. Hastaların hastanede kalış süreleri ile procalsitonin, C-Reaktif Protein ve modifiye BT şiddeti indeksi arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. Sonuç: Pankreatit tanılı hastalarda PCT , C-Reaktif Protein ve modifiye BT şiddet indeksine bakılması yatış süresinin tahmininde kullanılabilir. Ancak akut pankreatit şiddeti ile serum proklasitonin arasındaki ilişkiyi daha net ortaya koymak için daha geniş kapsamlı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Abstract Objective: Many markers and scoring systems are used to indicate the prognosis of acute pancreatitis. In our study, it was planned to investigate the importance of procalcitonin in patients with severe pancreatitis in terms of predicting prognosis by comparing C-reactive protein (CRP), modified CT severity index, duration of hospitalization and other laboratory indicators. Materials and Methods:In our cross-sectional retrospective study,30 patients who hospitalized with a diagnosis of A.pancreatitis were included in the study. The study occurred from January 2013 to January 2019 at Katip Çelebi University, Atatürk Training and Research Hospital, Gastroenterology and general internal medicine clinics. Procalcitonin, crp, duration of hospitalization, age, gender, creatinine, calcium, pleural effusion, clinical follow-up notes, epicrisis scores, and modified CT severity scores were recorded in all patients. Results: Of the 30 patients included in the study, 13 (%43.33) were male and 17 (%56.66) were female; The presence of stone in %86,67 of patients was detected in %6.67 of patients due to hypertriglestrimia and %6,67 of patients due to drugs. A positive and statistically significant correlation was found between the length of hospitalization of the patients and procalsitonin, C-Reactive Protein and modified CT severity index. Conclusion: In patients with A.pancreatitis, the evaluation of proc, C-Reactive Protein and modified CT severity index can be used to estimate the duration of hospitalization. However, more extensive prospective studies are needed to clarify the relationship between the severity of acute pancreatitis and serum procalcitonin.