Akut pankreatit olgularında yeni oksidatifstres belirteci olarak thiol/disülfithomeostasis'inin yeri
- Tez No: 983768
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNSUR ÇEVİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, thiol-disülfid homeostazis, oksidatif stress, Acute pancreatitis, thiol-disulfide homeostasis, oxidative stress
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Akut pankreatit (AP) pankreas bezinin iltihaplanmasıdır. Geçmiş dönemde yapılmış çalışmalarda akut pankreatitte oksidatif stresin ciddi düzeyde arttığı gösterilmiş ve bu düzeylerin hastalığın şiddeti ile alakalı olduğu bildirilmiştir. Bizim çalışmamızda da AP tanısında erken dönemde kullanılabilecek parametre olarak thiol disülfit dengesinin etkinliğinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu sayede tanısal aşamada klinik uygulamalara katkı sağlanması beklenmektedir. Materyal ve Metod: Çalışmamıza T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Bölge Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine 07 Eylül 2015 – 07 Nisan 2016 tarihleri arasında üst karın ağrısı ile başvuraran 1121 sayıda hasta dahil edilerek yapılmıştır. Üst karın ağrısı ile gelen bu 1121 hastadan 71 tanesinde akut pankreatit tanısı konulmuş (akut pankreatit grubu) ve geriye kalan 1050 hasta ise her 15 hastada 1 olacak şekilde çalışmanın nonpankreatit grubunu oluşturmak üzere çalışmaya dahil edilmiştir (toplamda 70 tane non-pankreatit grubu). Yine mevcut grupların örneklem sayısı ile uyumlu olacak şekilde 70 adet herhangi bir akut veya kronik rahatsızlığı olmayan sağlıklı birey kontrol grubunu oluşturmak üzere çalışmaya dahil edilmiştir. Alınan ve çalışmanın sonunda çalışılmak üzere dondurulan kan örneklerden sağlıklı bir şekilde analizi yapılabilen 64 kontrol vakası, 70 non-pankreatit ve 58 pankreatit hastası istatistiksel analiz için çalışmaya dahil edilmiştir. Her üç grup hastadan ve kontrol grubundan alınan kan numunelerinde Thiol/Disülfid Homeostaz (Erel paneli) düzeyi analiz edilmiştir. Kullanılacak olan veriler çalışma formuna kaydedildi. Kayıt edilen tüm veriler SPSS for Windows® 16.0 (SPSS Inc, Chicago, USA)® istatistik programı kullanılarak analiz edildi. P < 0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmamıza 192 hasta dahil edilmiştir. Yaş ortalaması 55±18,4 şeklinde olan AP grubunun cinsiyet dağılımı 36 kadın (%62.5) ve 22 erkek (%37.9) şeklindeydi. Thiol ve disulfide laboratuvar verileri değerlendirildiğinde kontrol, AP ve nonpankreatit hasta gruplarında native thiol (sh) ortanca değerlerinin sırasıyla 351.90(μmoll−1) (282.22-387.07), 294.22(μmoll−1) (229.84-358.68) ve 315.29(μmoll−1) (271.87-359.39) olduğu saptandı ve bu farkın istatistiksel açıdan ix anlamlı olduğu görüldü (p=0.01). Ancak disülfid (ss) ve total thiol (tt) değerleri ilgili gruplar arasında anlamlı fark olmadığı görülmüştür (p=0.09, p=0.13). Gruplar arasında native thiol/total thiol (sh/tt), disülfid/native thiol (ss/sh) ve disülfid/total thiol (ss/tt) oranları açısından anlamlı fark olduğu bulunmuştur (p=0.01). Buna göre sh, sh/tt, ss/sh ve ss/tt oranları açısından farkın kontrol ve AP hasta grubundan kaynaklandığı görülmüştür. AP ve kontrol grubu arasında sh, ss/sh, ss/tt ve sh/tt değerleri için; 0.35, 0.65, 0.65 ve 0.34 eşik değer olarak bulunmuştur. Ss/sh ve ss/tt değerleri için ROC analizi yapılmıtır. Sağlıklı grup ve AP ayrımı yapmada Ss/sh değeri için en ideal eşik değer olan 5.67 için %63 sensitivite ve spesifite değeri hesaplanmıştır. Bu ayrımda Sh/tt için en ideal eşik değer olan 5.09 için sensitivite ve spesifite değerleri %63 olarak bulunmuştur. Sh ve tt değerleri açısından hafif ve şiddetli pankreatit arasında istatistiksel anlamlı fark olduğu görülmüştür. Apache-2 skoruna göre hafif ve şiddetli pankreatit arasında sh ve tt değerleri için ROC analizleri yapılmış, sırasıyla 0.73 ve 0.71 eşik değer olarak bulunmuştur. Sh değeri için en ideal eşik değer olan 261.54(μmoll−1) için %73 sensitivite ve spesifite değeri hesaplanmıştır. Tt için en ideal eşik değeri olan 316.45(μmoll−1) için sensitivite ve spesifite değerleri %69 olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız sonuçlarında görülmüştür ki, AP vakalarında inflamasyon ve oksidatif stres süreci thiol-disülfid homeostazisini etkilemekte ve özellikle AP hasta grubunda native thiol düzeyleri istatistiksel anlamlı şekilde azalmaktadır. Ancak disülfid ve total thiol değerlerinde anlamlı bir değişiklik olmamaktadır. Ayrıca AP hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre sh/tt oranında azalma, ss/sh ve ss/tt oranında artma olmaktadır. Ayrıca şiddetli pankreatit hastalarında hafif pankreatitli hasta grubuna göre daha düşük total thiol ve disülfid değerleri saptanmıştır. Ancak hem tanı sürecinde hem de şiddet tahmininde bu farklılıkların klinik kullanımlarının sınırlı olduğu görülmüştür. Sonuç itibari ile thiol-disülfid değerlerinin çalışmamız sonuçları ışığında acil servise üst kadran ağrısı ile başvuran hastaların ayırıcı tanısında klinik kullanılabilirliği olduğunu düşünmemekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and objective: Acute pancreatitis (AP) is the inflammation of pancreatic gland. In previous studies, it has been shown that the oxidative stress significantly increased in acute pancreatitis and that level was in correlation with the severity of disease. In our study, it was aimed to investigate the efficiency of the use of thiol/disulfide balance as a parameter to be used in early diagnosis of AP. Thus, it is expected to contribute to the clinic practice in diagnostic phase. Material and Method: In this study, 1121 patients, who applied to Emergency Service of Keçiören Training and Research Hospital of Union of Public Hospitals in Second Region of TR Ministry of Health with complaint of upper abdominal pain between 7th of September 2015 and 7th of April 2016, were involved. Of these 1121 patients that applied with complaint of upper abdominal pain, 71 patients were diagnosed for acute pancreatitis (AP Group), and resting 1050 patients were involved in order to gather the non-pancreatitis group (1 of every 15 patients, a total of 70 patients). Moreover, in harmony with the numbers of patients in sampling group, 70 healthy individuals having no acute or chronic disease were involved as the control group in this study. 64 cases from Control Group, 80 patients from non-pancreatitis group, and 58 patients from AP group, blood sample of whom were taken and frozen until the analysis, were involved in statistical analyses. The thiol/disulfide homeostasis (Erel panel) level was analyzed in blood samples taken from the patients in all of 3 groups. The data to be used were saved to study form. All of the recorded data were analyzed using SPSS for Windows® 16.0 (SPSS Inc, Chicago, USA)®statistical software. P < 0.05 was set to be statistically significant. Results: 192 patients were involved in this study. The mean age was calculated to be 55±18.4 years, while there were 36 females (62.5%) and 22 males (37.9%) in AP group. Considering the thiol and disulfide laboratory data, it was determined that the native thiol (sh) median values of control, AP and non-pancreatitis patient groups were 351.90(μmoll−1) (282.22-387.07), 294.22(μmoll−1) (229.84-358.68), and 315.29(μmoll−1) (271.87-359.39), respectively, and that the difference was significant (p=0.01). But, from the aspect of disulfide (ss) and total thiol (tt) values, it xi was found that there was no statistically significant difference between the groups (p=0.09, p=0.13). Moreover, it was determined that there were statistically significant differences between the groups in terms of native thiol/total thiol (sh/tt), disulfide/native thiol (ss/sh) and disulfide /total thiol (ss/tt) ratios (p=0.01). Accordingly, it was determined that the difference in sh, sh/tt, ss/sh and ss/tt ratios originated from the control and AP group patients. The threshold values determined between the AP and control groups in terms of sh, ss/sh, ss/tt and sh/tt ratios are 0.35, 0.65, 0.65 and 0.34. For the most ideal level of ss/sh parameter (5.67), the sensitivity and specificity value was calculated to be 63%. On the other hand, for the most ideal level of sh/tt (5.09), the sensitivity and specificity value was found to be 63%. It was determined that there was statistically significant difference between mild and severe pancreatitis in terms of sh and tt parameters. According to Apache-2 score, the threshold values between the mild and severe pancreatitis were found to be 0.73 and 0.71 for sh and tt parameters, respectively. For the most ideal level of sh parameter (261.54(μmoll−1)), the sensitivity and specificity value was calculated to be 73%. Furthermore, for the most ideal level of tt (316.45(μmoll−1)), the sensitivity and specificity value was calculated to be 69%. Conclusion: It was determined as a result of our study that the inflammation and oxidative stress process in AP cases influence the thiol-disulfide homeostasis and, especially in AP patient group, the native thiol level decreases in AP. But, no significant change was observed in total thiol and disulfide level. But in AP group, in comparison to healthy control group, thesh/tt ratio declines, while ss/sh inclines. Furthermore, lower total thiol and disulfide levels were observed in severe AP patients, when compared to patients with mild pancreatitis. But, on the other hand, it was observed that the clinic use of these differences in both of diagnosis process and in determining the severity is limited. In conclusion, as a result of our study, we believe that the thioldisulfide values have no usability in definitive diagnosis of patients applying to emergency service with complaint of upper abdominal pain.