Doğu Marmara Bölgesi'nde sigara bağımlılığı bulunan bireylerin kişisel iyi oluşları ile pozitif ve negatif duygudurumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between personal well-being and positive-negative affects of the addicted smokers in eastern Marmara Region
  1. Tez No: 546244
  2. Yazar: BETÜL AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇETİNGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara Bağımlılığı, Kişisel İyi Oluş, Pozitif Duygudurum, Negatif Duygudurum, Doğu Marmara Bölgesi, Smoking Addiction, Personal Well-Being, Positive Affect, Negative Affect, East Marmara Region
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada Doğu Marmara Bölgesi'nde yaşayan kişilerin sigara bağımlılığı, kişisel iyi oluşları ve pozitif–negatif duygudurumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Doğu Marmara Bölgesinde ikamet eden 2999 kişi (1501 erkek, 1498 kadın) katılımcı olarak çalışmaya dâhil edilmiş, veri toplama araçları olarak Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Kişisel İyi oluş İndeksi Yetişkin Türkçe Formu ve Pozitif–Negatif Duygudurum Ölçeği kullanılmıştır. Ölçekler aracılığı ile toplanan veriler Anova ve Regresyon Analizleri ile incelenmiştir. Varyans analizlerinden elde edilen sonuçlarda, sigara kullanım miktarına göre katılımcıların kişisel iyi oluş düzeylerinin birbirlerinden anlamlı derecede farklılaştığı görülmüştür. Sigara kullanım miktarına göre katılımcıların pozitif duygudurum düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamazken, bireylerin sigara kullanım miktarına göre negatif duygudurum düzeyleri arasında anlamlı derecede fark olduğu tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizlerinde ise kişisel iyi oluşun ve negatif duygudurumun günlük sigara kullanım adedini yordamada anlamlı etkisi olduğu bulgulanmıştır. Sigara bağımlılığı ile kişisel iyi oluş arasında zıt yönlü, sigara kullanımı ve negatif duygudurum arasında ise pozitif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. Pozitif duygudurumun ise günlük kullanılan sigara adedini yordamada anlamlı bir etki gücü olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, kişisel iyi oluş azaldıkça ve negatif duygudurum arttıkça sigara kullanımının arttığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relations between smoking addiction, personal well-being and positive-negative affects of individuals in the Eastern Marmara Region. For this purpose, 2999 people (1501 men, 1498 women) residing in the Eastern Marmara Region were included in the study as participants. Data were collected by using Socio-Demographic Information Form, Personal Well-being Index–Turkish Adult Form and Positive-Negative Affect Schedule. Data collected through scales were analyzed by Anova and Regression Analyzes. The results obtained from the variance analysis showed that the level of personal well-being of the participants differs significantly from each other according to their daily smoking quantity. While there is no significant difference between the positive affect levels of the participants according to daily amount of the smoked cigarette, it was found that there is a significant difference between the negative affect levels of participants according to their daily smoking amount. In the regression analysis, it was found that personal well-being and negative affect have significant effects on predicting the number of daily smoked cigarettes. It was determined that while there is an opposite relationship between smoking and personal well-being, there is a positive relation between cigarette addiction and negative affect. On the other hand, positive affect was found not to have a significant effect on predicting the number of daily smoked cigarettes. As a result, it was shown that while personal well-being decreases and negative affect increases, smoking increases.