Ali Haydar Efendi'nin 'Dürer'ül Hükkam' adlı eserinin tespit ve tahkiki (788-832. maddeler)
The research study and defining of the sources in 'Dürerü'l-Hükkâm' written by Ali Haydar Efendi(788-832.items)
- Tez No: 546284
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dürerü'l-Hükkâm, Ali Haydar Efendi, Emânât, Âriyet, Dürerü'l-Hükkâm, Ali Haydar Efendi, Deposit, Borrow
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yüksek Lisans Tezi olarak üzerinde çalışmış olduğum eser Ali Haydar Efendi'nin“Dürerü'l-Hükkâm Şerhu Mecelleti'l-Ahkâm”adlı eserinin Vedia ve Ariyet bölümleridir. Ali Haydar Efendi'nin eserinin çapının büyüklüğünü düşündüğümüzde benim çalışmam ufak bir bölümü kapsamaktadır. Dürerü'l-Hükkâm adlı eser, kaynak eser olması hasebiyle üzerinde bir çok Yüksek Lisans tezi yazılması son derece doğal olması gerektir. Benim çalışmam daha önceki çalışmaların bir devamı sayılabilir. Bu çalışma Ali Haydar Efendi'nin hayatını ve eserlerini anlatan giriş bölümüyle, Dürerü'l-Hükkâm'ın Kitâbi'l-Emânât bölümünde yer alan 788.-832. maddelerin Latin harflerine aktarılıp başvurulan kaynakların tespit ve tahkikinin yapıldığı iki bölümü içermektedir. Yıllardır emek verdiğim bu çalışmayı bir tez haline getirerek nihayete erdirmek benim için bir onur kaynağıdır. Danışman Hocam Prof. Dr. Mustafa YILDIRIM'ın teşviklerinden, yol göstermelerinden ve yardımlarından dolayı kendisine teşekkür etmek benim için bir borçtur. Umarım hem faydalı bir çalışma, hem de bu çalışmadan faydalanacaklara da yararlı olabilecek bir kaynak olmuştur.
Özet (Çeviri)
The work of art which I have been studying as master's thesis is the chapters of“Dürerü'l-Hükkâm Şerhu Mecelleti'l-Ahkâm”of Ali Haydar Efendi which are Vedî'a and Âriyet. When we think about of greatness of Ali Haydar Efendi's work, my study just includes a small part of it.Because the work“Dürerü'l-Hükkâm”is a source work of art, it is very natural that many thesis have been written about it. My study can be thought as continuation of previous works. This study includes two parts which has the entrance part explaining the works and the life of Ali Haydar Efendi and the other part which determines the sources when transferring the article 788.-832. to the Latin alphabet on the part of“Dürerü'l-Hükkâm”Kitâbi'l-Emânât. It is a honour to and my thesis which to have been putting so much effort for many years. It is a duty of mine to thank my consultant Prof. Dr. Mustafa YILDIRIM for his encouragements, motivation and guidance.I hope it will be both a helpful source for people who will get beefing from it, and a useful work.