Bilinçli farkındalık ve öz-duyarlılığın öznel iyi oluş üzerindeki etkisi
The effect of conscious awareness and self-compassion on subjective well-being
- Tez No: 546296
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB ERENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, öz duyarlık, öznel iyi oluş, Mindfulness, self-awareness, subjective well-being
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada yetişkinlerde bilinçli farkındalık ve öz duyarlığın, öznel iyi oluş üzerindeki etkisi araştırılmıştır. İstanbul'da ikamet eden 134 erkek ve 134 kadın olmak üzere toplam 268 yetişkin araştırma örneklemini oluşturmuştur. Kullanılan veri toplama aracında sosyodemografik bilgi formu ile birlikte bilinçli farkındalık ölçeği, öz duyarlık ölçeği ve öznel iyi oluş ölçeğine yer verilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 23.00 kullanılmış olup, araştırma problem ve alt problemlerinin test edilmesi için basit doğrusal regresyon, t-test, ANOVA ve Post Hoc testlerinden LSD teste başvurulmuştur. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre bilinçli farkındalık ile birlikte öz duyarlığın öz sevecenlik, paylaşımların bilincinde olma ve bilinçlilik faktörleri öznel iyi oluşu artırmaktadır. Bununla birlikte öz duyarlığın öz yargılama, izolasyon ve aşırı özdeşleşme faktörleri ise öznel iyi oluşu azaltmaktadır. Cinsiyet açısından yapılan değerlendirmede bilinçli farkındalık, paylaşımların bilincinde olma, bilinçlilik ve aşırı özdeşleşme cinsiyete göre farklılaştığı görülmüştür. Yaş açısından bakıldığında bilinçli farkındalık, öz sevecenlik, izolasyon, bilinçlilik, aşırı özdeşleşme ve öznel iyi oluş yaşa göre farklılaşmaktadır. Araştırmanın bir diğer bulgusuna göre bilinçli farkındalık, öz sevecenlik, öz yargılama, izolasyon ve aşırı özdeşleşme eğitim düzeyine göre farklılaşmaktadır. Medeni durum açısından yapılan değerlendirmede bilinçli farkındalık, bilinçlilik, aşırı özdeşleşme ve öznel iyi oluşun medeni duruma göre farklılaştığı görülmüştür. Diğer taraftan bilinçli farkındalık ve öznel iyi oluşla birlikte öz duyarlığın tüm faktörleri çocuk sayısına göre farklılaşırken; bilinçli farkındalık ve bilinçlilik çalışma durumuna göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of mindfulness and self-awareness on subjective well-being was investigated in adults. A total of 268 adult and 134 female and 134 female adults were included in the study. In the data collection tool used, a sociodemographic information form, mindfulness scale, self- compassion scale and subjective well-being scale were included. SPSS 23.00 was used for the analysis of the research data and simple linear regression, t-test, ANOVA and Post Hoc tests were used to test the research problem and sub-problems. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the study, self-tenderness, awareness of sharing and consciousness which are the factors of self-compassion together with conscious awareness increase subjective well-being. However, self-judgment, isolation and over-identification factors of self-compassion decrease subjective well-being. In the evaluation made in terms of gender, it was seen that mindfulness, consciousness of sharing, consciousness and over-identification differ according to gender. In terms of age, mindfulness, self-compassion, isolation, consciousness, over-identification and subjective well-being differ according to age. According to another finding of the study, mindfulness, self-tenderness, self-judgment, isolation and over-identification differ according to the level of education. In the evaluation made in terms of marital status, it was seen that mindfulness, consciousness, over-identification and subjective well-being differ according to marital status. On the other hand, all factors of self-compassion with mindfulness and subjective well-being differ according to number of children; mindfulness and consciousness are differentiated according to working status.