İslam Ceza Hukukunda savunma hakkı
The right to defense in Islamic Criminal Law
  1. Tez No: 546366
  2. Yazar: FATMA BETÜL MENGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma hakkı, İddia, İslam hukuku, Ceza hukuku, Eşitlik, Adalet, Yargı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Araştırma İslam Ceza Hukukunda savunma hakkını ele almaktadır. Savunma hakkı en temel insan haklarından olup, aynı zamanda söz ve düşünce özgürlüğünün en önemli uygulama biçimidir. Adil bir hukuk sistemi için, şüpheli kişiler yargılama makamları önünde hiç bir endişe altında olmaksızın, haklarını iddia edebilmeli ve kendilerini savunma fırsatına sahip olmalıdır. Şayet hukuk sistemleri bu hakkı kişilere tanımazsa, yargılamada hedeflenen gerçeğe ulaşmak imkânı olmayacaktır. Bu nedenle, savunma hakkı hukuk sistemleri için oldukça önemli temel bir haktır. Aynı zamanda yargılamanın iddia, savunma ve hüküm olarak tasnif edilen, üç temel müessesesinden biridir. Savunmanın hukuk sistemleri için taşıdığı bu önemden dolayı çalışmamızda, İslam ceza hukukunda savunma hakkı incelenmiştir. Çalışmamızda öncelikle savunma hakkının tanımı, önemi ve kullanılma şekli incelenmektedir. Daha sonra, şüphelinin savunma hakkı kapsamındaki diğer hakları, savunma hakkının sınırları ve savunma hakkını destekleyip koruyan diğer haklar ve ilkeler incelenmiştir. Çalışmamızın amacı İslam ceza hukukunda savunma hakkının mevcudiyetini ispatlamak, savunma hakkının kapsamını, sınırlarını, kullanım şekline ilişkin şartları ortaya koymaktır. Bu amaçla, Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerden delillere, İslam tarihinden uygulama örneklerine yer verilmiştir. Böylece İslam hukukunda savunma hakkının mevcut olduğu ve etkin bir şekilde uygulandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research considers the right of defense in the islamic criminal laws. The right to defense is one of the most fundamental human rights. Also, it is most important application form of latitude of thought. For a fair legal system, in front of the court authorities, the suspects should claim their rights and should have the opportunity to defence themselves, without being under the influence of no concern. If the legal arrangements don't provide this right, there is no chance to reach the targeted facts during judgment. Therefore, the right to defense is a fundamental right for legal systems. It is also one of the three main institutions of the judiciary, classified as claims, defenses and judgments. Because of the importance of defense for legal systems, the right of defense has been examined in Islamic criminal law. First, in our study, the definition of the right to defense, the importance of the right to defense, and the usage method is analyzed. And then other rights of the suspect under the right to defense, the limits of the right to defense and other rights and principles that support and protect the right to defense are analyzed. The aim of our study is to prove the existence of the right to defense in Islamic criminal law, to define the scope, limits, and conditions of the right of defense. For this purpose, examples from the Qur'an and the Hadiths, and the practices in the history of Islam are included. Thus, in Islamic law, it is determined that the right of defense is present and applied effectively. Key Word: The right of defense, Assertion, Islam law, Criminal law, Equality, Justice, Judgment