İlkokula devam eden yabancı uyruklu öğrenciler ile T.C. vatandaşı öğrencilerin birlikte eğitim almaları ile ilgili veli ve öğretmen görüşlerinin karşılaştırılması
Comparison of parents' and teachers' views on the education of foreign students and domestic students in primary school
  1. Tez No: 546370
  2. Yazar: BURÇİN BURÇAK KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN SÖZER ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Foreign students, Refugee students, Bilingual education, . Social cohesion, Social skills and elementary education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Yapılacak olan çalışmada temel amaç, ilkokul öğrencileri arasında eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin sosyal uyum becerilerinin incelenmesi ve eğitimde karşılaşılan sorunların incelenerek bu sorunlara karşı farklı çözümler üzerinde durulmasıdır. Öğretmenlerin bahsi geçen durumlarda yaşayabileceği sorunlar da belirlenerek eğitimin verimli bir şekilde gerçekleşmesi için alınması gereken önlemler de göz önüne serilecektir. Araştırmanın temelinde yabancı uyruklu öğrenciler ve onlarla birlikte aynı şartlar altında eğitim gören öğrenciler bulunmaktadır. Öğretmenin her iki grupla olan iletişim ve etkileşimi eğitim kalitesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte yabancı uyruklu öğrencilerin ailelerinin ülkemize geliş zamanları ve ülkemize alışma durumları da yabancı uyruklu öğrencilerin alışma dönemleri için önemli birer faktördür. Faktörlere ve belirlenmesi gereken durumlara bakıldığında araştırmanın 2 ayrı anket yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Araştırmanın ilk kısmı yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim gördüğü sınıftaki öğrencilerin anne baba ve öğretmenlerinin çocukların sosyal uyum ve becerilerine ilişkin görüşlerini ortaya koymasını içerdiği için betimsel niteliktedir. Diğer çalışma ise başarı konusundaki farklılıkların, öğretmenin davranışı, öğrencilerin ilgileri ya da ebeveynlerin uyum sağlama durumları gibi faktörlerle ne şekilde ilişkili olduğunu inceleme amacıyla yapılacağı için ilişkisel araştırma yöntemidir. Araştırmanın evrenini İstanbul Zeytinburnu İlçesinde bulunan okullar oluştururken araştırmanın örneklemini ise Zeytinburnu Gazipaşa İlköğretim Okulunda okuyan 1. ve 2. sınıf öğrenci velileri ve sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Anketi 52 öğretmen ve 158 yabancı uyruklu öğrencilerin velileri oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda, veli ve öğretmen anketleri Türkçe bilgisi, iletişim, kültür ve başarı ölçekleri baz alınarak demografik özelliklere göre verilen cevapların değişimi incelenmiş, ayrıca veli ve öğretmenlerin cevapları bu ölçeklerin skorları doğrultusunda karşılaştırılmıştır. Araştırmanın bulgularına dayanılarak, farklı demografik özelliklerin öğretmen ve velilerin Türkçe bilgisi, iletişim, kültür ve başarı ölçeklerini oluşturan sorulara verdiği cevapları anlamlı derecede etkilemediğine kanaat getirilmiştir. Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe bilgi seviyelerinin hem öğretmenler hem de velileri tarafından eğitimde başarı için önemli bir faktör olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler Yabancı uyruklu öğrenciler, Sığınmacı öğrenciler, İki dilde eğitim, Sosyal uyum, Sosyal beceri ve ilköğretim
Özet (Çeviri)
The basic objectives of the study which is carried out are examination of adjustment skills among foreign primary school students, analysis of the problems encountered in their training, and therefor focusing on different solutions to these problems. Besides, by defining the possible situations that may cause problems for instructers, some precautions can be taken into consideration to provide more efficient education system. The basis of the research is on foreign students and turkish students that are studying under the same conditions. Communication and interaction between both groups and teachers play important roles in the quality of education. However, the arrival time of families of the foreign students and their adjustment to our country are important factors for the period of familiarization of foreign students. When we look at the factors and conditions that are determined it arises the necessity of making two survey researches. The first part of the study has a descriptive nature because it includes the views of the parents and teachers of the foreign students that exhibit their social cohesion and their abilities. Other part of the study is a relational research method because the aim of it is to investigate the relation between the differences in the success and some factors such as the teacher's behavior, students' interests, and compliance status of the parents. The Universe of the research consist of the schools located in Zeytinburnu district of Istanbul and its sample space is the parents and class teachers of the 1st and 2nd grade students from Zeytinburnu Gazipasa and Nuripasa Elementary Schools. The survey questions were answered by 52 teachers and 158 parents of the foreign students. At the end of the research, the differences of the survey answers are examined according to the demographic features in basis of Turkish knowledge, communication, culture and success scales, than these scores are compaired regarding results of parents and class teachers. According to the findings of the research, it is convinced that different demographic factors does not have a significant effect on the Turkish knowloedge, communication, cultureand success scales of the research. The level of Turkish knowledge of the foreign primary school students is defined by both the teachers and parents as an effective factor that is important for the success in educational programmesır.