Türkiye'nin toplumsal dönüşümü ve akademi
Social change of Turkey and academia
- Tez No: 546371
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Akademisyen, Pierre Bourdieu, Habitus, Kültürel Sermaye, Toplumsal Değişim, Üniversite, Academician, Pierre Bourdieu, Habitus, Cultural Capital, Social Change, The University
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu çalışmada, 1980 sonrasında yaşanan dönüşümlerin akademik yapıya yansıması analiz edilmeye çalışılmaktadır. Bourdieu'nun kültürel sermaye ve habitus kavramları çalışmada kullandığımız temel araçlar olmuştur. Bu çalışma, Türkiye'nin yaşadığı çok boyutlu değişim ve dönüşümü elitlerin toplumsal yapıdaki yeri üzerinden kavramayı hedeflemektedir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada uygun ve kartopu örneklem yolu ile belirlenen akademisyenlerle birlikte gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler ve odak grup görüşmesi yolu ile verilere ulaşılmıştır. Çalışmaya katılan akademisyenlerin akademi oyununa dahil olmadan önce sahip oldukları kültürel sermaye seviyeleri tespit edilmiş; akademiye dahil olma süreçleri ve akademik hayatta aldıkları rolleri nasıl etkilediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is tried to analyze the reflection of the social changes experienced after 1980 on academic structure. Bourdieu's cultural capital and habitus concepts were the main tools we used in the study. In this study, it is aimed to grasp a multi-dimensional change and transformation experienced by Turkey the place of elites in the social structure. In the study, where qualitative research method was used, data were obtained through in-depth interviews and focus group interview conducted with appropriate and snowball sampling. The cultural capital levels of the academicians who participated in the study were determined before they were included in the Academy; it is analyzed how affecting the involvement of academia and their roles in academic life.