Çağdaş oyunculuk yöntemleri açısından Stanislavski Sistemi'nin incelemesi
The research of the System of Stanislavski in terms of contemporary acting methods
- Tez No: 546551
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZER ANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sistem, Oyunculuk, Tiyatro, Yöntem, Stanislavski, System, Acting, Theater, Method, Stanislavski
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Politikaları ve İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
20. yüzyıl yeniliklerin çağı olurken, sanatın binlerce yıllık geçmiş uygulama ve teori deneyimi ile çağın sunduğu imkânlar insanların hizmetine sunulmuştur. Tiyatro sanatçıları geçmiş tiyatro birikimlerini incelemişler ve sahne için yeni yöntemler geliştirmişlerdir. Sahne sanatları açısından bu yöntemler dünyanın her yerinde araştırılmıştır. Bundan dolayı, tiyatronun gelişimi açısından sürekli daha iyisini arayan sanatçıların çabalarıyla oyunculuk yöntemleri gelişmeye devam etmiştir. Araştırmanın temelinde Stanislavski Sistemi açısından, çağdaş oyunculuk yöntemleri ve yöntemlerin nasıl geliştiği gözlemlenirken,“Stanislavski Sistemi”adında bir oyunculuk yöntemini deneyimleyen sahneye aktaran ve bu alanda öncü olan Konstantin Stanislavski incelenmektedir. Bu doğrultuda tiyatro sanatına dair geliştirdiği yöntemleri ele alınmıştır. Stanislavski Sistemi Rusya'da Stalin Dönemi'nde oluşmuştur. Bu gergin atmosferde Stanislavski kendi ülkesinde geliştirdiği yöntem sayesinde beğeniyle karşılanmış ve çalışmalarına hiç ara vermeden devam etmiştir. Sahnede gerçek olanı arama çabasıyla fiziksel olduğu kadar psikolojik altyapısı olan bu yöntem Rus coğrafyasında dönemin sanatçıları tarafından ilgiyle uygulanmaya başlamıştır. Stanislavski sahne çalışmalarına yeni bir boyut kazandırmış, adeta laboratuvar ortamında sistemini ileriye taşımıştır. Dönemin oyunculuk yöntemleri açısından devrim niteliğindeki Stanislavski Sistemi batılı sanatçılarında dikkatini çekmiştir. Tiyatro sanatının insanı insanla anlatma yaklaşımından dolayı Stanislavski Rusya'nın dışında teorik ve pratik çalışmalarını paylaşma isteği duymuştur. Paylaşıma açılan sistemi batıdan birçok sanatçı kendine kılavuz edinmiş, sistemin temeli üzerine kendi yöntemlerini kurgulama yoluna gitmişlerdir. Amerikalı Stella Adler Sistemle Stanislavski sayesinde tanışmış daha sonra kendi oyunculuk okulunda bu temelin üzerine geliştirdiği yöntemleri derslerinde işlemiştir. Diğer çağdaş yöntemleri deneyimleyen, Amerika Birleşik Devletlerin'den Eric Morris ve Peter Brook'un oyunculuk yöntemleri, Stanislavski Sistemi açısından; değerlendirilerek tezin diğer araştırma ve karşılaştırma bölümünü oluşturuyor. Sonia Moore, Lee Strasberg Meyerhold, Grotowski ve Brecht'in sahne yaklaşımlarını tezin geneli dahilinde ve spesifik yaklaşımlarda sınırlılık gözeterek değerlendirmelerin içinde yer alıyor. Bu araştırmada, çağdaş yöntemler olarak adlandırılan, Stanislavski Sistemi temelinden oluşan yöntemler ve Stanislavski'nin sisteminin yalın hali; okumalar, gözlem ve analizlerle incelenirken, araştırma sonuçları açısından her bir yönteme objektif yaklaşarak sanat ve akademik alanlardaki bilim ve sanat insanlarına katkı sunulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
20th century had been the age of innovations. Thousands of years of experience and theory of art have been offered to the service of humanity through the opportunities offered by the age. There have been developments in the field of theater. Theater artists have developed new methods for the stage by examining the background of the past theater. In terms of performing arts, these methods have been explored all over the world. For this reason, acting methods have continued to develop with the efforts of the artists who are always looking for better in terms of the development of the theater. The basis of the research; in terms of the Stanislavski system, Konstantin Stanislavski, a contemporary pioneer and a pioneer in the field of acting, who explores a method of acting as a Stanislavski System, is being examined. In this direction, the methods he developed about the art of theater are being investigated. The Stanislavski system was formed during the Stalin period in Russia. In this tense atmosphere, Stanislavski was welcomed by his method he had developed in his own country and continued his work without a break. This method, which is as much psychological as it is physical as it is in search of what is real on the stage, has started to be applied with interest by the artists of the period in Russian geography. In an effort to search for the real one on the stage; this method, which has psychological infrastructure as well as physical, has started to be implemented with interest by artists of the period in Russia. Stanislavski has brought a new dimension to the stage work and has taken his system forward in laboratory environment. The revolutionary Stanislavski system, in terms of the acting methods of the period, has attracted the attention of western artists. Stanislavski wanted to share his theoretical and practical works outside of Russia because of his approach to explaining people to people with the art of theater. Many of the artists from the west have taken the example of their own system, and they have begun to develop their own methods on the basis of this system. The American Stella Adler became acquainted with the system by Stanislavski and later taught the methods he had developed on this basis in his acting school. Peter Brook and Eric Morris's acting methods from the United States, which experience other contemporary methods, constitute the other research and comparison section of the thesis. Sonia Moore, Lee Strasberg Meyerhold, Grotowski and Brecht's stage approaches have been included in my assessment, considering the limitations of specific approaches throughout the thesis. In this research, I aim to provide an objective approach to each method in terms of research results and to contribute to the people of Science and art in the fields of art and academia, while examining Stanislavski-based methods and Stanislavski system with specific readings and analysis.