Mental images of university students in Turkey: An analysis of underdevelopment in terms of environmental cognition
- Tez No: 5465
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: çevresel bilme, gelişmemişlik, öznel, nesnel, zihinsel imgeler -ix, environmental cognition, underdevelopment, subjective, objective, mental images. -viii
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
TÜRKİYE'DE ÜNİVERSİTE Ö?RENCİLERİNİN ZİHİNSEL İMGELERİ : ÇEVRESEL BİLME AÇISINDAN GELİŞMEMİŞLİ?İN BİR ANALİZİ BARLAS (SİNANO?LU), Sezin Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Plan. Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İlhan Tekeli 14,6 sayfa, Ocak, 1989 ÖZET Bu tez, Türkiye'de gelişmemişlik ile ilgili nesnel veriler ve öznel görüşlerin fark ve benzerliklerini çevresel bilme teorilerine atıfla analiz ederek, gelişmemişlik kavramına yeni bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır. Tezin içinde, çevresel bilme üzerine yapılmış bulunan teori ve çalışmaların genel bir çerçevesi, Türkiye'de gelişmemişlik ile ilgili objektif verilerin bir incelemesi, ve sübjektif görüşlerin istatistiksel analizini kapsayan bir vaka incelemesi, ve sonuçların genel değerlendirmesini içeren bir sonuç bulunmaktadır. Bu çalışma sonucunda ortaya çıkmıştır ki aslında öznel görüşler ve nesnel veriler birbirlerine oldukça benzemektedirler. Ancak, aynı sonuçlar göstermektedir ki geri kalmış yörelerin gelişmesi için uygulanan yatırım ve teşvikler kişilerin bu yöreler konusundaki görüşlerini değiştirmekte başarılı olamamıştır.
Özet (Çeviri)
MENTAL IMAGES OF UNIVERSITY STUDENTS IN TURKEY: AN ANALYSIS OF UNDERDEVELOPMENT IN TERMS OF ENVIRONMENTAL COGNITION BARLAS (SİNANO?LU), Sezin Faculty of Architecture Department of City and Region. Plan., M.S. Thesis Supervisor: Prof. Dr. îlhan Tekeli U6 pages, January, 1989 ABSTRACT This thesis aims at providing a new look to the concept of underdevelopment by analyzing the differences and similarities between objective data and subjective views related to underdevelopment in Turkey with reference to theories in environmental cognition. It contains a general outline of the theories and studies in environmental cognition, a case study with a review of objective data on underdevelopment in Turkey, and a statistical analysis of subjective views, and finally a general evaluation of the results. It was seen at the end of the study that the objective and subjective views are quite similar. However, the same results also indicate that the investments and incentives applied to prompt development in underdeveloped areas have not been successful in changing the mental images of individuals for those areas.