Japonya'da yetiştiriciliği yapılan kolyoz (Scomber japonicus Houttuyn, 1782) balığından elde edilen yumurta ve larvaların yaşama oranı ve gelişimlerinin belirlenmesi
Determi̇nation of survival rate and development of eggs and larvae of chup mackerel (Scomber japonicus Houttuyn, 1782) fish farmed in Japan
  1. Tez No: 546660
  2. Yazar: SERHAT TOMGİŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Scomber japonicus, Kolyoz, GnRH-a Hormonu, Kuluçka Verimliliği, Larva Yaşama Oranı, Larval Gelişim ve Büyüme, Besleme
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada Scombridae familyasının bir üyesi olan Kolyoz (Scomber japonicus, Houttuyn, 1782) balığına TUMSAT (Tokyo University of Marine Science and Technology)'ta uygulanmakta olan GnRH-a hormonu implante edilmesi tekniği ile anaçlardan elde edilen yumurtaların; kuluçka verimliliği, larva yaşama oranı, larva büyümesi ve gelişiminin gözlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında ortalama total boyları 41,84±0,90 cm, çatal boyları 38,26±0,59 cm, ağırlıkları 709,18±21,87 g olan 20 adet ergin anaç ve damızlık balık kullanılmıştır. Fotoperiyot sistemi içerisinde 17,8°C su sıcaklığında bulunan balıklardan inkübasyon sistemi ile ortalama olarak 120.750±1.603 adettir. Toplam yumurtadan 48.300±4.371 adet döllenmiş yumurta elde edildiği ve döllenme oranının %40 olarak gerçekleştiği belirlenmiştir. Yapılan incelemede bir adet yumurtanın ortalama ağırlığının 1,77±0,01 mg, çapının 0,78±0,02 mm olduğu; yumurtaların toplam ağırlığının ise 213,9 g olduğu tespit edilmiştir. Döllenmiş yumurtalar üzerinde yapılan incelemelerde ilk 48 saatin sonunda larva çıkışları gözlenmiş olup, larvaların yaşam oranları, gelişimleri ve besin tüketimleri 1 ve 9. günler arasında incelenmiştir. Bu kapsamda tanklardaki yaşama oranının ortalama 1. gün (24. saat) sonunda %70,39±8,40, 9. gün (228. saat) sonunda ise %92,35±4,87 olduğu hayatta kalma oranının ise %37,27±10,91 olarak gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Larva boyları ise 1. gün (24. saat) sonunda 3596,00±100,59 µm (3,59 mm), 9. gün (228. saat) sonunda 5736,33±85,68 µm (5,73 mm) olarak belirlenmiş olup; larvaların anatomik gelişimleri üzerindeki gözlemde 1. gün (24. saat) sonunda ilkel bir yüzgeç oluşturarak yüzme aktivitesini gerçekleştirdiği, besin keselerini az bir miktarda tükettiği, ağız açıklıklarının oluştuğu ve bağırsak yapılarının oluşmaya başladığı 10. gün (228. saat) sonunda ise baş kısmında gözün arka kısmında koyu sarı renklenme, baş kısmının üstünde, gövdenin pektoral kısmı, sırt yüzgecinin alt kısmı ve kuyruk yüzgecinde renklenmenin devam ettiği gözlemlenmiştir. Kuluçkadan ilk larva çıkışının gözlendiği 48. saatten itibaren larvalar bir rotifer türü olan Brachionus rotundiformis ile beslenmiştir. 7. günden itibaren ise bir artemia türü olan Artemia franciscana ile beslenmiştir. Besin tüketimi ortalama olarak 1. gün 1.000.000 adet, 2. gün 2.333.333±240370,09 adet, 3. gün 1.533.333±120185,04 adet, 4. gün 2.366.667±33333,33 adet, 5. gün 1.300.000±115470,05 adet, 6. gün 1.333.333±133333,3 adet, 7. gün 2.700.000±346410,16 adet, 8. gün 2.700.000±404145,2 adet, 9. gün 3.100.000±721110,3 adet şeklinde artış gösterdiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak; yapılan incelemelerde bahse konu yetiştirme tekniği ile kolyoz balığı yetiştiriciliğinden yüksek verim alınarak Japonya tarafında dünya ekonomisine katkı sağlandığı, ülkemiz iç sularında da kolyoz balığının populasyonunu ve sürekliliğini artırmaya yönelik aynı çalışmaların yapılabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the eggs obtained from broodstocks fish by GnRH-a hormone implantation applied in TUMSAT (Tokyo University of Marine Science and Technology) to Kolyoz (Scomber japonicus, Houttuyn, 1782) which is a member of Scombridae family; The aim of this study was to observe the incubation efficiency, larval living percentage, larval growth and development. Twenty mature brootstocks and breeding fish with a total length of 41,84±0,90 cm, fork lengths 38,26±0,59 cm and weight 709,18±21,87 g were used. An average of 120.750±1.603 egg is the incubation system of fish in the photoperiod system at a water temperature of 17,8°C. It was determined that 48.300±4.371 fertilized eggs were obtained from the total egg and the fertilization rate was 40%. In the examination, the average weight of one egg was 1,77±0.01 mg and the diameter was 0,78±0.02 mm; the total weight of the eggs was 213,9 g. In the examinations on fertilized eggs, larvae exits were observed at the end of the first 48 hours, and the living rates, development and nutrient consumption of the larvae were examined between days 1 and 9. In this context, the average living rate of tanks is 70,39±8,40% at the end of the 1st day, at the end of the 9th day (22 hours) 92,35±4,87%, and the larval living percentage was 37,27±10.91%. Larval lengths at the end of day 1 (24 hours) 3596,00±100,59 µm (3,59 mm), It is determined as 5736,33±85,68 µm (5,73 mm) at the end of 9th day (228 hours); In the observation on the anatomical development of the larvae, the first day (24 hour) performed a swimming activity a primitive fin, consumes a small amount of food pouches, at the end of 10th day (228 hours) when the mouth openings and intestinal structures began to form, dark yellow coloration on the back of the eye, above the head, pectoral part of the trunk, the lower part of the dorsal fin and the caudal fin were observed to continue. The larvae were fed with a rotifera species, Brachionus rotundiformis, from the 48th hour on the first larval exit. From the 7th day onwards, Artemia franciscana, a type of artemia, was fed. Food consumption average on the 1st day 1.000.000 menstruation, 2 st day 2.333.333±240370,09 menstruation, 3 st day, 1.533.333±120185.04 menstruation, 4 st day 2.366.667±33333.33 menstruation, 5 st day 1.300.000±115470.05 menstruation, 6 st day 1.333.333±133333.3 menstruation, 7 st day 2.700.000±346410,16 menstruation, 8 st day 2.700.000±404145.2 menstruation, 9 st day 3.100.000±721110.3 menstruation pcshas been observed to increase. As a result; In the examinations, it has been evaluated that Japan contributed to the world economy by taking high yield from Kolyoz (Scomber japonicus) fish cultivation with the cultivation technique and the same studies can be done to increase the population and continuity of Kolyoz fish in the inland waters of our country.