İnternet bağımlılığı ile başa çıkma psiko-eğitim programının lise 10. sınıflarda internet kullanımına etkisi
  1. Tez No: 546682
  2. Yazar: MURAT ARAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE AKACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Baş etme, Psiko-eğitim Programı, Ergenlik, Doğru İnternet Kullanımı, Internet addiction, coping, psycho-education program, adolescence, correct internet usage
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırmanın amacı, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan internet bağımlılığı ile başa çıkma psiko-eğitim programının lise 10.sınıf öğrencilerinde internet kullanımına etkisini incelemektir. Araştırma 2017-2018 eğitim öğretim yılında KKTC Lefkoşa kazasında bulunan özel bir dershanede eğitim gören lise 10. Sınıf öğrencilerinden oluşan yansız olarak seçilmiş toplam 12 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırma deneklerinin seçimi için Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. İnternet bağımlılığı için kriter olarak belirlenen saat üzerinde kullanan öğrenciler arasından, belirlenen 12 öğrenciden bir grup oluşturulmuştur. Oluşturulan bu gruba internet bağımlılığı ile başetmeye yönelik olarak hazırlanmış 60 dakikadan oluşan 8 oturumluk psiko-eğitim programı uygulanmıştır. Çalışmada 1x1'lik (ön test-son test) split pilot desen kullanılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu ile birlikte, İnternet Bağımlılık Ölçeği kullanılmıştır. İnternet Bağımlılığı ile Baş Etme Psiko-eğitim Programının uygulanması öncesi ve sonrasında“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”ölçümleri t-testi kullanılarak kararlaştırılmış ve internet bağımlılığının deney grubu lehine anlamlı ölçüde azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of psycho-education program, which is prepared by the researcher, on the Internet addiction to cope with internet addiction for high school 10th grade students. The research was carried out with a total of 12 students selected from a group of 10th grade high school students, who attend a private course, located in the LefkoĢa branch of TRNC in the academic year of 2017-2018. Personal Information Form was used to select research participants. A group of 12 students were selected from among the students who use it on the hour determined as the criterion for internet addiction. 8 sessions of Psycho-Education Program each session consisting of 60 minutes was implemented to this group to cope with internet addiction. 1x1 (pretest-posttest) split pilot pattern was used in the study. In this study in order to collect data, Internet Addiction Scale and Personal Information Form were used. Responding to Internet Addiction Before and after the implementation of the Psycho-Education Program,“ Internet addiction scale”measures were determined using the t-test, and internet dependency was found to be significantly reduced in favor of the experiment group.