İnternet bağımlılığı ile başa çıkma psiko-eğitim programının lise 10.sınıflarında internet kullanımına etkisi
  1. Tez No: 707685
  2. Yazar: MURAT ARAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE AKACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ġnternet Bağımlılığı, BaĢ etme, Psiko-eğitim Programı, Ergenlik, Doğru Ġnternet Kullanımı, Internet addiction, coping, psycho-education program, adolescence, correct internet usage
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araĢtırmanın amacı, araĢtırmacı tarafından hazırlanmıĢ olan internet bağımlılığı ile baĢa çıkma psiko-eğitim programının lise 10.sınıf öğrencilerinde internet kullanımına etkisini incelemektir. AraĢtırma 2017-2018 eğitim öğretim yılında KKTC LefkoĢa kazasında bulunan özel bir dershanede eğitim gören lise 10. Sınıf öğrencilerinden oluĢan yansız olarak seçilmiĢ toplam 12 öğrenci ile yürütülmüĢtür. AraĢtırma deneklerinin seçimi için KiĢisel Bilgi Formu kullanılmıĢtır. Ġnternet bağımlılığı için kriter olarak belirlenen saat üzerinde kullanan öğrenciler arasından, belirlenen 12 öğrenciden bir grup oluĢturulmuĢtur. OluĢturulan bu gruba internet bağımlılığı ile baĢetmeye yönelik olarak hazırlanmıĢ 60 dakikadan oluĢan 8 oturumluk psiko-eğitim programı uygulanmıĢtır. ÇalıĢmada 1x1‟lik (ön test-son test) split pilot desen kullanılmıĢtır. AraĢtırmada veri toplamak amacıyla KiĢisel Bilgi Formu ile birlikte, Ġnternet Bağımlılık Ölçeği kullanılmıĢtır. Ġnternet Bağımlılığı ile BaĢ Etme Psiko-eğitim Programının uygulanması öncesi ve sonrasında“Ġnternet Bağımlılığı Ölçeği”ölçümleri t-testi kullanılarak kararlaĢtırılmıĢ ve internet bağımlılığının deney grubu lehine anlamlı ölçüde azaldığı tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of psycho-education program, which is prepared by the researcher, on the Internet addiction to cope with internet addiction for high school 10th grade students. The research was carried out with a total of 12 students selected from a group of 10th grade high school students, who attend a private course, located in the LefkoĢa branch of TRNC in the academic year of 2017-2018. Personal Information Form was used to select research participants. A group of 12 students were selected from among the students who use it on the hour determined as the criterion for internet addiction. 8 sessions of Psycho-Education Program each session consisting of 60 minutes was implemented to this group to cope with internet addiction. 1x1 (pretest-posttest) split pilot pattern was used in the study. In this study in order to collect data, Internet Addiction Scale and Personal Information Form were used. Responding to Internet Addiction Before and after the implementation of the PsychoEducation Program,“ Internet addiction scale”measures were determined using the ttest, and internet dependency was found to be significantly reduced in favor of the experiment group.