Gölcük (Koyulhisar-Sivas) Cu (Ag) cevherleşmesinin ana-eser element, duraylı ı̇zotop (S, Cu) jeokimyası ve sıvı kapanım ı̇ncelemeleri
Main-trace element, stable isotope (S, Cu) geochemistry and fluid inclusion study of Golcuk (Koyulhisar-Sivas) Cu (Ag) mineralization
  1. Tez No: 546729
  2. Yazar: İSMAİL ERDEM KIZILGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UÇURUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gölcük Cu (Ag) Cevherleşmesi, S-Cu İzotobu, Sıvı Kapanım, Gölcük Cu (Ag) Mineralization, S-Cu Isotopes, Fluid Inclusion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Jeolojik, jeokimyasal ve sıvı kapanım çalışmaları ile Gölcük (Koyulhisar-Sivas) Eosen yaşlı volkanik-volkanosedimanter yan kayaçlı Cu (Ag) cevherleşmesi Mantotipi Cu (Ag) cevherleşmesi olarak tanımlanmıştır. Cevherleşmenin kükürt izotop değerleri (δ 34S ‰) yüzey örneklerinde -20,0'dan +2,8'e, karot örneklerinde -6,3'den +0,6'ya değişim aralığındadır. Bakır izotop değerleri (δ65Cu ‰) yüzey örneklerinde -0,86'dan +1,38'e, karot örneklerinde -1,41'den +2,69'a değişim göstermektedir. NaCl+H2O tipi bir çözelti içeren sıvı kapanımların homojenleşme sıcaklıkları (ThL-V) 110-145 o C arasında, ergime sıcaklığı (Tmbuz) ise -6 ile -17 oC arasında değişmektedir. Tuzluluk %'de ağırlık olarak NaCl eşdeğeri %9,21 ile %20,22 arasında belirlenmiştir. Sondaj karot örneklerinin analiz sonuçlarına göre, yüzeyden ortalama 9,7 m derinlikte %2,97 Cu ve 37 g/t Ag tenör olarak belirlenmiştir. Rezerv çalışmaları halen devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Eocene volcaniclastic volcano-sedimentary hosted Gölcük (Koyulhisar-Sivas) Cu (Ag) mineralization has been determined as Manto-type Cu (Ag) based on geological, geochemical and fluid inclusion studies. δ 34S ‰ data range between -20,0 and +2,8 in surface samples and between -6.3 and +0,6 in well log samples. δ 65Cu ‰ data range between -0.86 and +1.38 in surface samples and between -1,41 and +2.69'a well log samples. Homogenization temperature of NaCl+H2O tipe fluid from inclusions (ThL-V) range between 110-145 o C. Melting temperature (Tmice) is ranging between -6 and -17 oC. Salinity wt. % eq. NaCl is ranging between %9.21 and %20.22. Ore grade has been determined as 2.97 %Cu and 37 g/t Ag of 9.7 m deep from surface based on well log core sample geochemistry. Reserve estimation study is still ongoing.