Hasîb Keyyâlî'nin hikâyelerinde sosyal problemler
The social problems in stories of Hasîb Keyyâlî
- Tez No: 546747
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KAFES
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hasîb Keyyâlî, Hikaye, Sosyal Problem, Arap Edebiyatı, Edebiyat Sosyolojisi, Hasib Kayyali, Short Story, Social Problem, Arabic Literature, Sociology of literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Yazarların, içinde bulunduğu toplumun sevinç ve kederlerinden etkilenmeleri ve bunları eserlerine yansıtmaları tabii bir olaydır. Toplumsal gerçekçi bir yazar olan Hasib Keyyâlî, yirminci yüzyılda Suriye'de yaşamış ve hikâyelerinde o dönemin sosyal problemlerine çözümler aramıştır. Yirminci yüzyılda Fransız işgali, askeri darbeler, savaşlar ve ekonomik krizler gibi çeşitli olaylar yaşamış olan Suriye halkı, zor bir dönemden geçmiştir. Milliyetçi bir kimliğe sahip olan Keyyâlî de bu sorunlara kayıtsız kalmamış ve hikâyelerle farkındalık oluşturmaya çalışmıştır. Bunun yanında toplumun yozlaşması, aile hayatında yaşanan sorunlar, bürokrasi ve eğitim gibi birçok konu da Keyyâlî'nin üzerinde durduğu meselelerdendir. Yapılan araştırmalar sonucu, Modern Suriye edebiyatı için önemli bir isim olmasına rağmen, Türkiye'de Keyyâlî hakkında çalışma yapılmamış olmadığı ve bu nedenle Keyyâlî üzerinde bir çalışma yapılmasının uygun olduğu görülmüştür. Yazarın eserlerinin çoğunluğunu oluşturan hikâyeler de çalışmanın çerçevesini oluşturmuştur. Bu çalışmada Hasîb Keyyâlî'ye ait hikâye kitaplarında değinilen sosyal problemler ele alınmıştır. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte Suriye'nin 20. Yüzyıl siyasi, sosyal ve edebi durumundan bahsedilmiştir. Birinci bölümde yazarın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri ele alınmış, ikinci bölümde hikâyelerinde yer alan sosyal problemler incelenmiştir. Yapılan değerlendirmeler ve sonuç bölümü ile çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is of course an event for authors to be influenced by the joy and sorrow of their community and reflect on their work. Hasib Kayyâlî, a socially realistic writer, lived in Syria in the twentieth century and searched for solutions to the social problems of that period in his stories. In the twentieth century, the Syrian people who had experienced various events, such as the French occupation, military blows, wars and economic crits, had a difficult period. Kayyâlî, who had a nationalist identity, was not indifferent to these problems and sought to create awareness with the stories. In addition, many issues such as corruption of society, problems in family life, bureaucracy and education are among the issues that Kayyâlî has stood on. As a result of the researches, although it is an important name for Modern Syrian literature, there was no study about Keyyâlî in Turkey. Therefore, it was observed that it was appropriate to make a study on Keyyâlî. The stories that constitute the majority of the author's works have also formed the framework of the study. In this study, the social problems addressed in the story books of Hasîb Keyyâlî are discussed. The study consists of the introduction, and two parts. At the entrance, Syria's 20th. century was mentioned in the political, social and literary situation. In the first chapter, the author's life, literary personality and works were discussed and social problems in the second chapter were examined. The work has been completed with the evaluations and result section.