Dijital ortamların halkla ilişkiler amaçlı kullanımı: Kafe ve restoran işletmelerine yönelik nitel bir araştırma
The use of digital media for public relations; A qualitativeresearch intended for cafes and restaurants
- Tez No: 546843
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CINGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal Medya, Dijital Medya, Kafe, Restoran, Internet, Social Media, Digital Media, Cafe, Restaurant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak hızlı bir şekilde gelişim kaydeden internet ortamı insanları her geçen gün içine çekmektedir. Dijital ortamlardaki gelişmeler ve Web 2,0 dönemiyle birlikte sosyal medya gündelik hayatta sıklıkla kullanılan bir ortam haline gelmiştir. Sosyal medyada insanlar hatırı sayılır bir şekilde vakit geçirerek çevreleriyle etkileşim kurabilmekte, fikirlerini, görüşlerini hızlı bir şekilde başka insanlara iletebilmekte, gelişen olaylar ve durumlar karşısında söz sahibi olabilmekte, geri bildirim verebilmekte, kendi içeriğini oluşturarak bunu paylaşabilme imkânı bulmaktadır. İnsanların sosyal medyada bu denli var olması markaların ve işletmelerin de bu platformlarda bulunmalarını zorunlu hale getirmiştir. Bu öneme bağlı olarak, bu yüksek lisans tez çalışmasında Kayseri Talas bölgesindeki kafe ve restoran işletmelerinin halkla ilişkiler faaliyetleri noktasında dijital ortamlardan hangilerini, nasıl ve ne amaçla kullandıklarını araştırılması amaçlanmıştır. Yüksek lisans tezinde nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak 11 kafe ve restoran işletmecisiyle ile önceden hazırlanmış araştırma formlarına bağlı kalarak görüşmeler düzenlemiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler tematik olarak analiz edilmiştir. Bu çözümlemeler neticesinde, Kayseri Talas bölgesindeki kafe ve restoran işletmelerinin halkla ilişkiler faaliyetleri noktasında dijital ortamları yeterli düzeyde kullanmadıkları sadece Facebook ve Instagram'ı aktif şekilde kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Dinamik ve sürekli kendini güncelleyen dijital ortamların dinamizmine ayak uyduramamışlardır. Müşterileriyle her zaman etkileşim halinde olmak isteyen, tanıtım faaliyetlerini dijital ortamlar üzerinden yapmak isteyen, sadık müşteri kitlesine önem gösteren, olumlu marka imajı ve algısı yaratmak isteyen işletmeler dijital ortamları hem aktif hem de güncel özellikleriyle kullanmak zorundadır.
Özet (Çeviri)
The developing technology and the internet environment which progress rapidly in this way draw people into them day by day. With the advances in digital media and the Web 2.0 era, social media has become an environment used in everyday life frequently. People on social media can spend time, interact with their environment, communicate their ideas to other people quickly, can have a voice in the face of events and situations, can give feedback, and share their own content. The situation of people in social media made it necessary for brands and enterprises to be active on these platforms. In this master's thesis, it is aimed to investigate which cafe and restaurant enterprises in Talas/ Kayseri have used in digital media for public relations activities. In this thesis, it used semi-structured interview technique which is one of the qualitative research methods. In accordance with the pre-prepared research forms, interviews were held with many (11) cafes and restaurant operators. The data which is obtained as a result of the these researches were analyzed thematically. As a result of these analyzes, it has been concluded that cafe and restaurant enterprises in Kayseri Talas region cannot use digital media adequately in their public relatins activites and they only use Facebook and Instagram actively. Businesses have been slow in the face of dynamic and continuous self-updating digital environments, and they have not been able to keep up with this dynamism. Businesses who want to interact with their customers at all times, who want to make their promotional activities through digital media, who want to create a positive brand image and perception, who give importance to loyal customer groups, must use digital environments with both active and up-to-date features.