The pre-service English language teacher educators' perceptions on the postmethod pedagogy and its application
Hizmet öncesi İngilizce öğretmeni yetiştiricilerinin yöntem sonrası pedagoji ve uygulaması üzerine algıları
- Tez No: 546842
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yöntem sonrası pedagoji, dil öğretim yöntemleri, Postmethod pedagogy, language teaching methods
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma, hizmet öncesi İngilizce Öğretmeni yetiştiricilerinin İngilizce Öğretmenliği alanında yöntem sonrası pedagojiye ve bu pedagojinin Türkiye'de bulunan hizmet öncesi İngilizce Öğretmenliği bölümlerindeki uygulanabilirliğine yönelik algılarını incelemeyi amaçlamıştır. Bu amaçlar doğrultusunda, çalışma üç devlet üniversitesi ve iki vakıf üniversitesinden oluşan beş odak kurumdan sekiz adet gönüllü İngilizce Öğretmeni yetiştiricisi ile yürütülmüştür. Bu nitel araştırmada, veriler yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan görüşmeler aracılığı ile toplanmıştır. Verileri çözümlemek için Boyatzis'in (1998) tematik analizdeki dört aşamasından ve Dörnyei'nin (2007) analitik sürecinin dört evresinden faydalanılmıştır. Çözümleme süresince, verilerin yazıya aktarıldığı dokümanlar kodlar oluşturmak, verileri yeniden kodlamak ve ortaya çıkan kodları yöntem sonrası pedagojide ileri sürülen bağlantılı pedagojik değişkenler kapsamında sınıflandırmak için incelenmiştir. Verilerin çözümlemesi İngilizce Öğretmeni yetiştiricilerinin yöntem sonrası pedagojinin ilke, işleyiş ve uygulamaları hakkındaki geçerli düşüncelerinden de yorumlanabileceği gibi, bu pedagojiye karşı genel olarak olumlu bir tutum benimsediklerini ortaya çıkarmıştır. Buna ek olarak, katılımcıların cevapları yöntem sonrası pedagojinin uygulamasına yönelik olarak da belirgin bir algıları olduğunu göstermiştir. Katılımcıların İngilizce Öğretmenliği hizmet öncesi programlarındaki öğretim uygulamaları da onların yöntem sonrası pedagojinin işleyişini benimsediklerini ve bu pedagojinin ilkelerini programlarda belli bir ölçüde uyguladıklarını göstermiştir. Bu çalışma, İngilizce Öğretmeni yetiştiricilerinin yöntembilim alanında değişen akımlara ne kadar ılımlı baktığı ile ilgili olarak tutumları hakkında iç görüler sağlayabilir. Çalışma aynı zamanda hem hizmet öncesi hem de çalışan öğretmenlerin dil öğretim yöntemlerindeki değişikliklere ilişkin farkındalıklarını artırabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the pre-service English language teacher educators' perceptions on the postmethod pedagogy in English Language Teaching (ELT) and its application in the pre-service ELT programs in Turkey. In accordance with these purposes, the study was carried out with eight volunteer English language teacher educators from five focus institutions consisting of three public and two foundation universities. In this qualitative inquiry, the data were collected via interviews consisted of semi-structured questions. To analyse the data, Boyatzis' (1998) four stages in thematic analysis and Dörnyei's (2007) four phases of the analytic process were utilized. Along the analysis, the transcripts were examined to develop codes, recode the data, and categorise the emerging codes within the scope of relevant pedagogical parameters proposed in the postmethod pedagogy. The analyses of the data revealed that the English language teacher educators adopted positive stance towards the postmethod pedagogy, which can be interpreted through their prevailing perceptions on the principles, procedures, and practices of this pedagogy. In addition, the responses of the participants indicated that they had a distinct perception on the application of the postmethod pedagogy. The participants' practices in the pre-service ELT programs also showed that they adopted the procedures and applied the principles of the postmethod pedagogy to a certain degree. This study may provide insights about the English language teacher educators' stance in terms of embracing changing trends in the field of methodology. This study may also increase awareness of both pre-service and in-service teachers regarding the changes in language teaching methods.