The formation of construction contracts in Turkey and Libya and a comparison of the rights and liabilities of the parties
Türkiye ve Libya'daki inşaat sözleşmelerinin oluşturulması ve tarafların hakları ve yükümlülüklerinin karşılaştırılması
- Tez No: 546895
- Danışmanlar: PROF. DR. SELDAĞ GÜNEŞ PESCHKE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnşaat sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu, Libya Medeni Kanunu, FIDIC, Construction contract, Turkish code of obligation, Libyan civil code. FIDIC, Public works contract
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu tezde; Libya hukukunda sözleşmelerin yapısındaki eksiklikleri görmek, anlaşmazlık ve ihtilafları azaltan FIDIC model sözleşmeleri gibi Türk hukukunda bulunan cevaplara göre değerlendirmek ve inşaat sektöründeki Türk tecrübesinden yararlanmak amacıyla, Libya ve Türk hukuklarında inşaat sözleşmelerinin koşulları karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Libya'da bugünlerde inşaat projelerinde problemlerin artış göstermesinin temel sebebini teşkil etmesi muhtemel olan, mücbir sebep durumu, tahkim şartı, risk dağılımı gibi hususlarda sözleşme taraflarının yükümlülükleri arasında denge bulunmaması; uluslararası sözleşmelerle paralel şekilde düzeltilerek yeniden düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
This thesis is an attempt to examine the conditions of the construction contracts in the Libyan and Turkish law so as to reveal the weaknesses in the formulation of the Libyan law contracts according to the Turkish law, such as FIDIC contract models to reduce conflicts and disputes, and to benefit from the Turkish experience in the construction industry. This is in light of the fact that there is an imbalance in the obligations of the parties in terms of contracts as regards force majeure conditions and the arbitration clause, in addition to the Allocate of risks cause behind the problems of construction projects in Libya nowadays, which should be corrected and reformulated in line with the development of international contracts.