7. sınıf sosyal bilgiler dersinde işbirliğine dayalı öğretim yöntemi takım – oyun – turnuva tekniğinin öğrenci başarısına olan etkisi
Effect of cooperative teaching method team – game – tournament technigue on social studies course success for 7th grade students
  1. Tez No: 546914
  2. Yazar: OLCAY EDEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Dersi, İşbirliğine Dayalı Öğretim, Akademik Başarı, Takım-Oyun-Turnuva Tekniği, Social Studies Course, Cooperative Learning Method, Academic Success, Team-Game-Tournament Technique
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sosyal bilgiler dersi, bireyi toplumsal yaşama hazırlayan, toplumdaki diğer insanlarla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla iletişimini güçlendiren, kısacası; bireyin sosyal yaşama uyumunu sağlayan bir derstir. Vatandaş olarak yaşadığı çevreye karşı duyarlı, hak ve sorumluluklarını bilen, aynı zamanda başkalarının hak ve hukukuna da riayet eden bireyler yetiştirmek sosyal bilgiler dersinin temel hedefidir. Kişiler sosyal hayatın bir parçasıdırlar ve kendilerini bu sosyal hayattan, çevreden soyutlayamazlar. Sosyal hayatın bir parçası olarak birey, diğer insanlarla etkileşim içerisinde olmalı ve iletişim bağını güçlü tutmalıdır. İnsanlar arası iletişimi güçlü tutmanın yolu da hiç şüphesiz işbirliğinden geçmektedir. Bu açıdan bakıldığında sosyal bilgiler dersinde işbirliğine dayalı öğretim yönteminin kullanılması neredeyse kaçınılmaz bir durumdur. Bu araştırmada, işbirliğine dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin sosyal bilgiler ders başarısında etkisinin olup olmadığının tespiti amaçlanmıştır. Bu kapsamda, 2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders programında yer alan“ Türk Tarihinde Yolculuk”ünitesinin öğretiminde işbirliğine dayalı öğretim yönteminin etkisi test edilmiştir. Araştırma, Kars il merkezinde bulunan bir ortaokulda 7. Sınıf öğrencileriyle yapılmıştır. Sınıflardan biri deney diğeri kontrol gurubu olarak seçilmiş ve yıllık plan doğrultusunda çalışma 9 hafta boyunca sürmüştür. Deney gurubu 15, kontrol grubu 15 olmak üzere örneklem gurubunu toplam 30 öğrenci oluşturmuştur. Deney ve kontrol grupları oluşturulurken öğrencilerin geçmiş dönemlerdeki başarı durumlarına dikkat edilmiş ve başarı düzeyi olarak birbirine yakın gruplar oldukları tespit edilmiştir. Gruplar çalışma başlangıcında ön teste tabi tutulmuş ve konu hakkında bilgi düzeyleri belirlenmiştir. Kontrol grubunda süreç boyunca geleneksel yöntemlerle, deney grubunda ise işbirliğine dayalı öğretim yöntemi“Takım-oyun-turnuva”tekniğiyle (TOT) ders işlenmiştir. 9 haftalık uygulama ve çalışmalar sonucunda her iki gruba da son test uygulanmış deney ve kontrol grubunun başarı düzeyleri karşılaştırılmıştır. Öncelikle, veri toplama araçlarından elde edilen verilerin parametrik testlerin varsayımlarını karşılayıp karşılamadığı incelenmiştir. Bu kapsamda verilerin normal dağılım gösterip göstermediği ve grup varyanslarının eşit olup olmadığı kontrol edilmiştir. Kontrol ve deney gruplarından elde edilen verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığını belirlemek için Shapiro-Wilk Normallik Testi yapılmıştır. Kontrol ve deney gruplarından elde edilen verilerin varyanslarının eşit olup olmadığını belirlemek amacıyla ise Levene testi yapılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği ve varyanslarının eşit olduğunun belirlenmesinden sonra kontrol ve deney grubu öğrencilerinin deney öncesi akademik başarıları arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Kontrol ve deney grubu öğrencilerinin deney öncesi ve sonrası akademik başarıları arasında fark olup olmadığını belirlemek için de bağımlı gruplar t testi kullanılmıştır. Kontrol ve deney grubu öğrencilerinin deney sonrası ders başarıları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla ise kovaryans analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda işbirliğine dayalı yöntemle ders işlenen deney grubunun kontrol grubuna göre daha yüksek bir başarı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Social Studies course prepares individual for social life, the course strengthens communication with other people in society, public institutions and organizations, in short; it is a course provides adaptation of individual to social life. The main objective of the Social Studies course is to educate individuals who are sensitive to the environment they live, who are aware of their rights and responsibilities and at the same time respect the rights and law of other people. Every personis a part of social life and cannot isolate themselves from this social life.As part of social life, each individual should interact with other people and need to keep the communication links strong. The way to keep communication strong among people is undoubtedly cooperation. Regarding this perspective, it is almost inevitable to use cooperative teaching method in Social Studies course. In this study, it was aimed to determine whether cooperative learning method has an effect on students' success in Social Studies course or not. In this context, effect of the cooperative teaching method on“Journey to Turkish History”subject, which is a part of 7th Grade Social Studies curriculum, was tested in 2016-2017 academic year. The research was conducted with 7th grade students in a secondary school in the city center of Kars. Students of one classroomwere selected as the experimental group and students of another classroom were selected as control group. The study was carried out for 9 weeks according to the annualized plan.The experimental group consisted of 15 students and the control group consisted of 15 students. Total sampling group consisted of 30 students. While creating experimental and control groups, previous successstatus of students weretaken into consideration and it was determined that both groups are close to each other regarding level of success. Both groups were implemented pre-test at the beginning of the study and their knowledge levels were determined. During the experiment, classical methods were used for the control group, and Team-Game-Tournament (TGT) which isa cooperative techniquewas implemented with the experimental group. At the end of 9-weekexperimental practice, the success levels of experimental and control groups were compared through a post-test implementation. Firstly, it was examined whether obtained data meet the assumptions of parametric tests. In this context, it was examined whether the data had normal distribution and the group variances were equal. Shapiro-Wilk Normality Test was used to determine whether the data obtained from both groups had normal distribution. Levene test was used to determine variance equality of data for both groups. After determining that the data were normally distributed and the variances were equal, independent groups t-test was used to determine whether there had been any difference between both student groups' previous academic achievements before the experiment. The dependent groups t-test was used to determine difference ofpre-test and post-test achievements for the control and experimental group students. Covariance analysis (ANCOVA) was used to determine whether there was a significant difference between the control and experimental group students' post-experiment achievements. The results of the study showed that the experimental group, which was implemented cooperative method, acquired higher success than the control group.