İlköğretim birinci sınıf kademe sosyal bilgiler öğreniminde işbirliğine dayalı öğrenme metodunun kullanımı (Gebze örneği)
Usage of learning method, which depands on cooperation, in Primary School first stage social science education (example of Gebze)
  1. Tez No: 161965
  2. Yazar: RAMAZAN DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH TAŞKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gebze, strategies of education, learning method depending on cooperation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: İlköğretim Birinci Kademe Sosyal Bilgiler Öğretiminde İşbirliğine Dayalı Öğrenme Metodunun Kullanımı (Gebze Örneği) Tezin Yazarı: Ramazan DUZGUN Danışman: Yrd.Doç.Dr. Abdullah TAŞKESEN Kabul Tarihi: 15 Ekim 2005 Sayfa Sayısı: 10 (ön kısım) + 88 (tez) + 7 ekler Anabilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı: Eğitim Programlan ve Öğretim Bu çalışma ile öğretmenlerin, ilköğretim 4. ve 5. sınıflar sosyal bilgiler dersinde kubaşık öğrenme metodunun kullanılabilirlik düzeyi, öğretmenler görüşleri çerçevesinde değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Değerlendirilme boyutu içerisinde sosyal bilgiler dersinin amacı, içeriği, öğretim stratejileri ve kubaşık öğrenme yöntemi incelenmiştir. Bu araştırmanın evreni 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Kocaeli ili Gebze ilçesi sınırları içerisinde bulunan ilköğretim okullarında ki 4. ve 5. sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır Araştırma kapsamına giren 22 ilköğretim okulundan 99 öğretmene anket uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS programı kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin yansından fazlasının 4 yıllık fakülte mezunu olduğu ve çoğunluğunun kubaşık öğrenme ile ilgili hizmet içi kurs ve seminere hiç katılmadığı görülmüştür. Öğretmenlerin çoğunluğu kubaşık öğrenmeyle ilgili az kitap, makale ve yayın okumuşlardır. Ankete katılan öğretmenlerin çoğunluğu Sosyal Bilgiler dersinde öğretmen merkezli ders işlemekte, yani en fazla sunuş yoluyla öğrenme yöntemini tercih ermektedirler. Oysa bu çoğunluk en iyi öğrenme yönteminin kubaşık öğrenme yöntemi olduğunu savunmuşlardır. Ancak kubaşık öğrenme hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarından ve sınıfların çok kalabalık olmasından dolayı bu yöntemi uygulayamadıkları görülmüştür. Kubaşık öğrenme metodunu uygulayan öğretmenlerin ödüllendirme yöntemini az kullandıkları saptanmıştır. İletişim becerilerinde en çok düşünce birliğini sağlama etkinliği; düşünce becerilerini geliştirmede ise en fazla düşün-tartış-paylaş ve beyin fırtınası etkinliklerini kullandıkları görülmüştür. Oluşturulan kümeler mevcut fazlalığından dolayı çoğunlukla beşer kişilik ve daha fazladır. Küme oluşturmada en fazla karma küme oluşturma yöntemi tercih edilmiştir. Öğretmenlerin çoğunluğunu kubaşık öğrenme kümelerini geleneksel öğrenci kümelerden farklı görmedikleri ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu basan değerlendirme formları hazırladıkları saptanmıştır. Kubaşık öğrenmede gerekli olan sessizliğin sağlanabildiği görülmüştür. Etkinliğe kanlan öğretmenlerin büyük çoğunluğu, kubaşık öğrenmenin etkili vatandaşlık becerilerini kazanmasında, Sosyal Bilgilerin ortak amaçlarını başarmada ve formal programla öğrencilerde öğrenme düzeyini arttırmada etkili olduğu görüşüne katılmışlardır. Yine ankete katılan öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu kubaşık öğrenmenin öğrencilerin Sosyal Bilgiler ders konularını birbiriyle tartışarak anlamada etkili olduğunu ve öğrencilerin birbirlerini yüreklendirdiği görülmektedir. Ankete katılan öğretmenlerin, görüşüne göre kubaşık öğrenmenin öğrenciye kazandırdıktan şöyledir: Kubaşık öğrenme öğrencilere küme içinde çalışma ve beceriler kazandırarak öğrencileri iş ve aile yaşamına hazırlamaktadır. Öğrencilerde paylaşım artmaktadır. Kubaşık öğrenme ile ilgilenmek ait olmak ve sorumluluk duyguları gelişmektedir. Karşılıklı dayanışma ve karar çatışmaları artmaktadır. Öğrenciler eşitlik demokrasi ve kimlik bilincine sahip olmaktadır. Kısacası kubaşık öğrenme öğrencileri derse ve hayata katılımlarını arttırmaktadır. Anahtar kelimeler : Gebze, öğretim stratejileri, işbirliğine dayalı öğrenme ıx
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social SciencesAbstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Usage of learning method, which depends on cooperation, in Primary School FirstStage Social Science Education (Example of Gebze)Author: Ramazan DüzgünSupervisor: Yrd.Doç.Dr. Abdullah TaşkesenDate:15/10/2005Nu.Of Pages: 10(Pre Text)+88(Main Body)+7(Appendices)Department: Education Sciences Subfield: Education Programs and TeachingThis study has been done to evaluate the applicability level of cooperative learning method in social sciences lessons in primary schools at 4. and 5. classes in the frame of teachers' opinion. In theevaluation, the aim of social sciences lessons, its scope, teaching strategies of it and cooperative learning method have been analyzed. The universe of this research is formed by 4. and 5. class teachers of primary schools inside the boundaries of Kocaeli and Gebze in 2004 - 2005 education-teaching year. A questionnaire has been done on 99 teachers from 22 primary schools that are inside the scope of research. The data obtained from research has been analyzed by using SPSS program. As a result, that more than half of the teachers are 4-year faculty graduates and most of them have never attended any seminar or any course about cooperative learning has been observed. Most of the teachers have read little books, articles or any other publications about cooperative learning. Most of the teachers, who joined this questionnaire, have admitted that their social sciences lessons are teacher focused, in other words teaching with presentation is preferred. However this majority has accepted that the best teaching method is cooperative learning method. But, since they have not enough information about the cooperative learning method and the classes are very crowded, they could not apply this method. It has been determined that the teachers who use cooperative learning method use awarding method less. It has been observed that they use mostly the activity of creating common conception in communication skills and they use mostly think - discuss - share and brainstorming activities in developing thinking skills. Since the number of students in a class is too much, the teams have been composed of 5 or more students. While creating teams, mostly mixed teams were preferred. It has been observed that most of the teachers think that cooperative learning teams are not different from traditional student teams. It has been determined that most of the teachers prepare success evaluation forms. It has been observed that silence needed in cooperative learning is ensured. Most of the teachers who join this activity have accepted that cooperative learning is effective in gaining personal skills, succeeding the common aims of social sciences and increasing the learning level of students with formal program. It has been observed that cooperative learning is effective in that the students discuss subjects of social sciences lessons with each other and this makes easy to understand the subject and also in that the students encourage each other. According to teachers the advantages of cooperative learning are as follows: Cooperative learning prepares the student to work and family lives with improving and developing their teamwork skills. Sharing increases among the students. Feelings of paying attention, responsibility and belonging develop with cooperative learning. Equivalent cooperation and conflicts increase. Students gain consciousness of equality, democracy and identity. Briefly, cooperative learning increases the attendance of students to lessons and life.