7. sınıf sosyal bilgiler dersinde işbirliğine dayalı öğretim yönteminin kullanılmasının öğrencilerin akademik başarı ile demokratik tutum ve insan hakları algılarına etkisi
The effect of usage of cooperative learning method in social studies classes of 7th grades on the perceptions of democratic attitudes and human rights with academic achievement
  1. Tez No: 333529
  2. Yazar: SÜMEYRA KAŞAVEKLİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT AKBABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, demokrasi ve insan hakları, demokratik tutum, işbirlikli öğretim yöntemi, Social studies, democracy and human rights, democratic attitude, cooperative learning method
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler dersinde işbirliğine dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına, demokratik tutum ve insan hakları algılarına etkisini belirleyebilmektir. Araştırmanın deneysel uygulaması 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Ankara İli Yenimahalle İlçesi?nde bulunan Şüküfe Nihal İlköğretim Okulundaki 7/B ve 7/C şubelerinde bulunan 67 öğrenci gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 33, kontrol grubunda 34 öğrenci yer almıştır. Araştırma ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel desen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri 23 maddeden oluşan ?Demokratik Tutum Ölçeği?, 20 maddeden oluşan ?Akademik Başarı Testi? ve öğrencilerin insan haklarına yönelik algılarını ölçmek amacıyla geliştirilen değerlendirme formu ile toplanmıştır. Akademik başarı testi ve tutum ölçeklerinden elde edilen veriler SPSS 16,0 programında bağımsız gruplar için t-Testi ve tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA ile değerlendirilmiştir. Öğrencilerin insan hakları algılarını değerlendirmeye yönelik hazırlanmış forma cevap veren öğrencilerin cevapları nitel araştırma yöntemleri ilkeleri doğrultusunda doküman değerlendirme teknikleriyle değerlendirilmiş ve öğrencilerin bu konuya yönelik ortak görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın nicel sonuçlarına göre, deney ve kontrol gruplarının sosyal bilgiler dersindeki akademik başarı düzeylerini belirlemek için yapılan ön test sonucunda gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir (t(65)=.184, p>.05). İki ayrı yöntemle sosyal bilgiler dersi gören grupların akademik başarı puanlarının deney öncesinden sonrasına anlamlı farklılık gösterdiği, farklı öğretim yöntemlerinin kullanıldığı gruplar ile tekrarlı ölçümler faktörlerinin sosyal bilgiler dersi akademik başarı puanları üzerindeki ortak etkilerinin anlamlı olduğu bulunmuştur [F(1-65) = 34,871, p.05). İki ayrı yöntemle sosyal bilgiler dersi gören grupların demokrasiye yönelik tutum puanlarının deney öncesinden sonrasına anlamlı farklılık gösterdiği fakat farklı öğretim yöntemlerinin kullanıldığı gruplarda olmak ile tekrarlı ölçümler faktörlerinin demokratik tutum puanları üzerindeki ortak etkilerinin anlamlı olmadığı bulunmuştur [F(1-65)=1,093, p>.05)]. Görüşme formundan elde edilen verilerde ise öğrencilerin büyük bir bölümünün insan haklarını açıklarken eşitlik ve özgürlük üzerine vurgu yaptığı belirlenmiştir. Kanun önünde eşitlik ve düşüncelerini özgürce açıklayabilme öğrenciler için oldukça önemlidir ve insan hakları kavramının olmazsa olmazıdır. Öğrencilerin neredeyse tümünün insan haklarına örnek olarak eğitim hakkını birinci sıraya yazdıkları ve onu seçme ve seçilme hakkının takip ettiği görülmektedir. Öğrencilerin eğitim-öğretim ortamında eşitliğin ne denli önemli bir kavram olduğunu anlamış olmaları ve bu yönde eleştiride bulunmaları dikkat çekicidir. İnsan haklarının demokrasi ile ilişkisine yönelik yapılan analizde öğrencilerin demokrasi kavramı ile insan hakları kavramlarının birbiriyle ilişkili ve birbirinin ön koşulu olduğu anlamına gelen görüşler bildirdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of cooperative learning method in social studies classes on the academic achievement and perceptions of democratic attitudes and human rights. The experimental application of the study was performed on the 67 students attending B and C classes of the 7th grade in Şüküfe Nihal Primary School in Yenimahalle District of Ankara during 2011 ? 2012 academic year. There were 33 students in the experimental group and 34 students in the control group. The study was conducted with pretest-posttest quasi-experimental design with a control group. The data of the study was collected via ?Democratic Attitude Scale? consisting 23 items, ?Academic Achievement Test? consisting 20 items and an assessment form developed to measure the perceptions of the students on human rights. Data collected from the Achievement Test and Attitude Scales were evaluated with t-Test for SPSS 16,0 programme independent groups and with two-factor ANOVA for repetitive measurements. The answers of the students who filled the form prepared for evaluating the human rights perceptions of the students were evaluated with document evaluation techniques in accordance with qualitative research methods and the common ideas of the students towards this subject were tried to be determined. According to the quantitative results of the study, the results of the preliminary test performed to determine the academic achievement levels of the experiment groups and of the control group in social studies classes displayed that there weren?t any significant differences between these groups (t(65)=.184, p>.05). It is found out that the academic achievement score of the groups who were educated with two different methods displayed a significant difference before and after the tests and the common effects of the groups on whom different teaching methods were applied and of the repetetive measurements factors on the academic achievement score of the social studies class were significant. [F(1-65) = 34,871, p.05). Attitude scores of the groups who attended social studies classes with two different methods on democracy displayed a significant difference before and after the tests but it is occurred that the common effects of being in groups on whom different teaching methods were applied and of the repetitive measurements factors on democratic attitude scores weren?t significant [F(1-65)=1,093, p>.05)]. The data collected from the interview form stated that most of the students emphasized the equality and freedom when explaining human rights. Equality under the law and freedom of thought are very crucial for the students and are a must (sine qua non) for human rights. Almost all of the students indicated the ?right to be educated? as an example for the human right and ?right to elect and be elected? followed that. The fact that students realize the importance of equality in educational environments and their criticism about that is remarkable. The analysis on the relationship between human rights and democracy presented the opinions of the students revealing the facts that these two concepts are interrelated and are prerequisite for each other.