Erkek refakatçilerın toplumsal cinsiyet eşitliği hakkındaki düşünceleri
Male hospi̇tal attendants' thoughts about gender mai̇nstreami̇ng
- Tez No: 547022
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Erkek refakatçi, Gender, Gender Equality, Male Companion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu çalışma erkek refakatçilerin toplumsal cinsiyet eşitliği hakkındaki düşüncelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı tipteki çalışmanın evrenini, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Mayıs-Temmuz 2018 tarihleri arasında hastanede yatan 240 hastanın erkek refakatçileri oluşturmuştur. Veriler, sosyo-demografik özelliklere yönelik anket formu“Erkeklerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ölçeği (ETCE)”ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı-yüzdelik hesaplamaları t testi, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi verileri analiz olarak Tukey HSD kullanılmıştır. Araştırmaya katılan erkeklerin yaşları 17 ile 64 arasında değişmekte olup çoğunlukla 30 yaş ve altındadır (%49,6). Katılımcıların (%37,9)'u üniversite mezunudur. Katılımcıların çoğu evli (%52,1) ve %67,5'i yaşamının büyük bölümünü ilde geçirmiştir. Katılımcıların %82,9'u çalışmakta olup %12,1'i toplumsal cinsiyet kavramını duymadığını ifade etmektedir. Buna karşın toplumsal cinsiyet kavramını duyanların çoğu televizyondan (%66,7) duyduğunu belirtmişlerdir. Katılımcıların ETCE' den aldıkları genel puan ortalaması 50,43±14,61'dır. Katılımcıların yaş grubu, yakınlarının cinsiyeti, medeni durumu ve çocuk sahibi olma, çalışma durumu, ölçek toplamı ve alt boyutlarından elde edilen toplam puan ortalamaları üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmamıştır(p>,05;). Öğrenim durumu, aile tipi, en uzun süre yaşadıkları yer arasında ölçek toplamı ve alt boyutlarından elde edilen toplam puan ortalamaları üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmıştır (p>,05). Çalışma sonucunda, toplumsal cinsiyet eşitliği konusu ile ilgili olarak hem bireysel hem kurumsal planlamaların erkeklere yönelik yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the opinions of male companions about gender equality. The target of descriptive type study has been formed by 240 male companions of the patient working between May and July 2018 at Bağcılar Education and Research Hospital of the Provincial Health Directorate of Istanbul. The data, were obtained with the Gender Equitable Men Scale (GEMS) questionnaire form for socio-demographic characteristics. In the data analysis number-percentage calculations, Kruskal Wallis test, t test and advanced analysis (Tukey HSD and Mann Whitney U) were used. The ages of males who participated in the study ranged from 17 to 64 years and were usually 30 years or younger 49.6%. Most of the participants were married 52.1%) and 67.5% had spent most of their life in the province. 37.9% of the participants were university graduates. 82.9% of the participants were employed and 12.1% of them stated that they did not hearth concept of gender. On the other hand, most of the people who heard the concept of gender heard from the television 66.7% said. The average score of the participants from GEMS is 50.43 ± 14.61. There were on statistically significant differences between the manage, the gender, marital status, and the number of children, working status, scale total and subscale scores (p>, 05;). A statistically significant difference was found on the total score averages obtained from the total scale and the sub-dimensions between the educational status, family type and the place where they lived for the longest period (p>, 05). As a result of the study, it is suggested that both individual and institutional planning should be directed towards men regarding gender equality.